Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Senaste bilderna från Pluto förbryllar forskarna

Rydmdsonden New Horizons har återigen börjat skicka bilder av Pluto. Och dvärgplaneten fortsätter att förbrylla forskarna.

Annons

Det var i juli som rymdsonden New Horizons brakade förbi Pluto, den yttersta planeten i vårt solsystem. För att den skulle hinna fram i rimlig tid färdas sonden i 50 000 kilometer i timmen, snabbare än någon annan rymdfarkost tidigare.

Direkt efter passagen började sonden att skicka tillbaka bilder.

På bilderna syntes geologiska formationer som ingen trodde existerade. Isbergen på Pluto är upp till 3 500 meter höga – jämförbara med Klippiga bergen eller Alperna.

Men mycket mer är kvar och nu har sonden alltså börjat skicka ytterligare information, en sändning som kommer att fortsätta ända till slutet av nästa år.

På de nya bilderna syns bland annat ett område av mörka förhöjningar, stora åsar som ser ut att vara formade av vinden, ungefär som sanddyner. Men hur det kan blåsa på Pluto förbryllar forskarna.

– Att se dyner på Pluto – om de nu är det – skulle vara helt galet, eftersom Plutos atmosfär är så tunn. Antingen hade Pluto en mycket tjockare atmosfär tidigare eller så ligger det en helt annan process bakom det här, som vi inte klurat ut ännu. Det är en riktig huvudkliare, säger Bill McKinnon, en av de ansvariga forskarna, i en kommentar.