Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sensationellt svampfynd i Mjällådalen

När Elisabeth Nilsson i Ljustorp var ute på en av sina vanliga skogsvandringar snubblade hon över ett spännande svampfynd.
På en asplåga nära Mjällån hittade hon ett flertal exemplar av klotsporig murkla, en svamp som bara rapporterats vid sex tillfällen tidigare.
– Sist någon såg den var för 13 år sedan, säger Elisabeth Nilsson.

Elisabeth Nilsson är aktiv i Naturskyddsföreningen och engagerad för att skyddsklassa Mjällådalens skogsmiljöer. Hon är dessutom ofta ute och trampar upp gamla stigar för att hålla området tillgängligt för intresserade besökare.

Det var på en av dessa vandringar som hon gjorde sitt ovanliga fynd.

Sensationellt fynd

– Det är ju en sensation, åtminstone i svampkretsar, eftersom den är så sällsynt. Dessutom hittade jag den i stora mängder. Det var säkert hundra svampar på den där lågan, säger hon.

Svampen hon hittade heter klotsporig murkla och har bara rapporterats vid sex tillfällen tidigare. Första gången var på 40-talet i södra Uppland.

Elisabeth skickade sitt fynd till svampkännaren Klas Jaederfeldt, som under 15 år ansvarade för svampsamlingarna på Naturhistoriska riksmuseet och han tycker att fyndet är roligt.

– Den är ju så rackarns sällsynt. Å andra sidan är en svamp hittad först när någon har sett den och de flesta letar inte den här tiden på året, säger han.

Svampen är inte rödlistad, det vill säga klassad som hotat. Trots att den är så ovanlig. Men Elisabeth Nilsson hoppas ändå att hennes fynd bidrar till att Mjällådalen skyddas.

Och hon är mycket stolt över att ha hittat svampen i Timrå.

Skickat fynd till Uppsala

– Jag är ju bara en glad amatör. Det känns hedrande att få stifta bekantskap med en så pass ovanlig svamp, säger Elisabeth Nilsson.

Ett torkat exemplar av hennes klotsporiga murkla är nu på väg till Evolutionsmuseet i Uppsala.