Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seppo Penttinen bemöter kritiken

Thomas Quicks advokat anklagar polisen för att ha mörkat uppgifter som talade för Quicks oskuld.

Sundsvallspolisen Seppo Penttinen som var förhörsledare under utredningarna nekar bestämt till att så skulle vara fallet.

Polisen fifflade med bevis som talade för Thomas Quicks oskuld i ett av mordfallen i Norge.

Det hävdar Quicks advokat Thomas Olsson och säger att nästa resningsansökan är starkare än den första.

– Uppgiften att Thomas Quick skulle ha alibi för brottstiden är inkorrekt. Bara tanken att vi skulle ha mörkat en uppgift som skulle ha gett honom alibi är otänkbar, säger polisens förhörsledare Seppo Penttinen.

I väntan på hur åklagaren ska agera i målet om den mördade turisten Yenon Levi förbereder Quicks advokat nästa resningsansökan. Den gäller mordet på den norska flickan Therese Johannesen i Drammen i Norge 1988.

– Vi lämnar in vår ansökan i januari och den är mycket starkare än fallet Levi, säger Thomas Olsson till TT.

Han säger att Thomas Quick har alibi samma kväll som flickan försvann och påstår att detta sopats under mattan av polisen.

Seppo Penttinen replikerar:

– Kriminalinspektör Anna Wikström har arbetat med att fastställa Thomas Quicks arbetstider och funnit att han haft utrymme för att ha varit i Norge under aktuell tid. Det har hon vittnat om i rätten. Penttinen tillägger:

– Man ska även komma ihåg att Thomas Quick påvisat reella fynd av brända kroppsdelar, ben, från en ung individ i ett skogsområde i Norge, utöver mängder med avstämbara fakta. Det kan svårligen förklaras på annat sätt än att han begravt rester av en död människa på den platsen.

– Vi har grävt djupt i Rikskriminalpolisens arkiv och hittat handlingar gömda i en mapp. Av dessa framgår att Quick arbetade i sin kiosk i Grycksbo samma kväll Therese Johannesen fördes bort, säger Thomas Olsson.

Handlingarna kommer enligt advokaten från bokföringen, men i mappen fanns även en promemoria skriven av en utredare till en annan där det sägs att Quick arbetade den aktuella kvällen.

– Man har gömt undan uppgifter som visar att Quick har alibi. Uppgifterna om alibit har ersatts med ett annat papper i förundersökningen där det inte ser ut som om Quick arbetade. Det här är allvarligt, säger Thomas Olsson.

Åklagaren i Quick-målen, den numera pensionerade överåklagaren Christer van der Kwast, vill inte uttala sig om Thomas Olssons påståenden.

Det vill inte heller den utredare som påstås ha skrivit promemorian.

– Det var så länge sedan och jag minns inte detta. Jag vill för övrigt inte göra någon kommentar, säger utredaren till TT.