Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Serien som tar kål på Medelpad

Idag börjar den. Serien som tar kål på fotbollsmedelpad – division II.

Vi har två bidrag den här gången. Nygamla Selånger och det ekonomiskt välbackade Ånge.

Men innan vi skruvar på förväntningsrattarna är det tid att genom en tillbakablick kolla på vad division II brukar innebära för våra klubbar.

Medelpad har varit svagt några år nu. Senast två lag härifrån var uppe samtidigt i tvåan var 2007.

Kuben blev dyngsist, IFK kom näst sist och till råga på det genomgick Timrå ett komplett förfall i divisionen ovanför. Kuben har försökt mobilisera i trean sedan dess, IFK vänder i fyran nu och Timrå har också varit där.

Norrlandsserierna är ju så brutalt orättvisa. Vi spelar inte på samma villkor som klubbarna söderut.

Norrland täcker 59 procent av Sveriges yta och vi har fått en egen division II-serie, medan de övriga 41 procenten delar på fem serier. Som spelare hinner du anlägga ganska kraftiga liggsår när du försöker komma tillrätta över två säten på en bussresa till Boden kan jag säga. Dessutom kostar det klubbarna enorma summor pengar.

Det är sjukt.

Det är inte konstigt att vi i regel bara går upp för att vända tillbaka. Vi har ju inte råd att misslyckas.

Visst, Ånge är urstarka och har stålar i ryggen. Men i längden behövs ett bra sätt för killarna underifrån att nå a-laget. Annars kommer det bygga på att ha en så passionerad tränare som Benny Matsson och fortsätta pricka rätt med långväga värvningar. Hur länge kan man det?

Selånger då. Där är stora frågan hur länge det finns pengar för en sådan klubb att cirkulera i serierna mellan amatör och elit?

Ånge möter Hudiksvall i dag. Där tror jag vi har förebilden. HuFF har bygdens företag i ryggen och unga spelare från närområdet ur ett utbrett samarbete med närbelägna klubbar. Det finns verkligen anledningar till att det är ett så etablerat division II-lag.

Motbevisa gärna jag skulle älska det men jag tror inte samma långsiktighet finns här.

I en så från grunden elak serie kommer alla luftslott genomskådas. Det är därför vi i Medelpad inte brukar bli långvariga.