Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Seriepriset till Ola Skogäng

På Bok och bibliotek-mässan i Göteborg delades på fredagen för 44:e året i följd de årliga Adamsonpriserna ut av Svenska Serieakademin.

Jean Van Hamme och Philippe Francq fick det internationella priset och det svenska gick till Ola Skogäng.
De belgiska serieskaparna Jean Van Hamme och Philippe Francq gör serien Largo Winch, som i Sverige publiceras i serietidningen X9. Manus är skrivet av Van Hamme, som sedan slutet av 1980-talet överflyttat sina romaner om Largo Winch om miljardären, affärsmannen och äventyraren Largo Winch till seriemanus. Han är i Sverige annars mest känd för sin fantasyserie i vikingamiljö, Thorgal, som länge publicerats i serietidningen Fantomen. Hittills har hans och tecknaren Philippe Francqs serie utkommit i 16 album, som bara på franska sålts i 600 000 exemplar – per album.

Om det internationella Adamsonpriset gick till rutinerade serierävar gick det svenska till en serieskapare, Ola Skogäng, som albumdebuterade så sent som förra året med Mumiens blod, en humoristisk äventyrsserie med starka drag av Hergés rena linje-stil. Om bilderna är rena och klara, så är handlingen så mycket mer komplicerad. Huvudpersonen är exempelvis en stockholmsk antikhandlare, Theo, som av en egyptisk farao har förvandlats till en björn.

Även Adamsondiplom utdelades till två ”trägna arbetare i seriernas örtagård”, i år till serieskaparen Åsa Ekström och journalisten med serieinriktning Rolf Lindby.