Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Servicen är tveklöst sämre – arbetssökande ska inte behöva åka till grannkommunen för hjälp

Under de senaste tre åren har Arbetsförmedlingen successivt minskat antalet lokala kontor och i 72 kommuner har de försvunnit helt. De flesta kommuner kan idag bara erbjuda bemannade kontor en eller några dagar i veckan. Det visar en ny rapport från SKL.

Färre kontor innebär tveklöst sämre service. I vissa kommuner tvingas arbetssökande åka många mil till närliggande kommuner för att få träffa en arbetsförmedlare. Kontakten mellan Arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet blir sämre och samverkan med kommunerna lidande. Bristande service innebär att man helt enkelt inte får det stöd och den hjälp man har rätt till. Allra svårast blir det för de som redan idag står längst från arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingens nedlagda kontor är tänkta att ersättas med digitala lösningar. Arbetssökande ska i högre utsträckning kunna sköta sina ärenden via internet. Att myndigheter ökar sin digitala närvaro och hittar nya tekniska lösningar är bra. Men digitaliseringen ska användas för att öka tillgängligheten och underlätta för människor, inte tvärtom.

Vänsterpartiets Sverige är ett land som håller ihop. Vi vill att man ska kunna lita på att välfärdssamhället fungerar oavsett var man bor. En fungerande samhällsservice är avgörande både för enskilda människor och för mindre företag. Då krävs närvarande myndigheter som har kännedom om de lokala förutsättningarna. 

Under förra mandatperioden kom Vänsterpartiet överens med S-Mp-regeringen om en välbehövlig satsning för att stärka lokal service. Men för att komma till rätta med den nedmontering som pågått under decennier krävs mer.

Målet bör vara servicekontor i varje kommun där myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och delar av kommunernas service samlas. Man ska inte behöva åka till grannkommunen för att få hjälp från en arbetsförmedlare.

Våra gemensamma rikedomar skapas av hela landets resurser och hela landets arbete. Då ska frukterna av det arbetet också komma hela landet till del. Den statliga servicen behöver utökas, inte minskas. Det gäller inte minst en myndighet som arbetar så nära människor som Arbetsförmedlingen.

Birger Lahti, landsbygdspolitisk talesperson, Vänsterpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel