Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex dog i hyreshusbrand i Oslo

Minst sex människor miste livet och tolv skadades i en brand i ett hyreshus i centrala Oslo natten till lördagen. När brandmännen kom fram satt flera personer på fönsterkarmarna i väntan på att bli evakuerade.
Det är inte klart vad som orsakade branden.

Larmet kom strax före klockan tre på natten, men enligt vittnen hade rökutvecklingen då pågått ett tag. Inte förrän vid sextiden på morgonen hade räddningstjänsten branden på Urtegata i stadsdelen Grönland under kontroll.

Då hade – förutom de sex döda – 33 människor evakuerats, varav tolv via stegar. En kvinna i 30-årsåldern hade fått allvarliga rökskador. Hennes tillstånd uppgavs under dagen vara allvarligt men stabilt.

Branden började i trappuppgången och spred sig till husets korridorer, sade polisens insatschef Grethe Löland.

– Flammorna har sannolikt fått extra näring varje gång en dörr har öppnats. De som bodde på tredje våningen och ovanför fick hämtas ut med stegbilar, säger Löland.

Det förekom uppgifter om att nödutgången på byggnadens baksida varit tillbommad och brandsläckarna som hörde till fastigheten borttagna.

Men dessa uppgifter tillbakavisades på det bestämdaste av fastighetsägaren Olav Thon Gruppen.

– Byggnaden har stått under regelbunden tillsyn av det kommunala brandskyddet och Olav Thon Gruppen har egen kontroll varje gång en lägenhet byter hyresgäst, förklarade företagets koncernchef Öystein Tröseid efter den förödande branden.

Även vakthavande brandbefäl Nils Kristiansen avvisade uppgiften om blockerade nödutgångar. Men han sade att själva elden kan ha blockerat minst en, och kanske två av byggnadens tre nödutgångar.

Det var på lördagen något oklart hur många människor som hade befunnit sig i fastigheten under branden. Enligt ägaren är byggnaden ett gammalt nunnekloster med 54 rum och en hyresgäst i varje.

Det är andra gången på kort tid som en dödlig storbrand drabbar Norge. Den 10 november dog sju polska medborgare när ett bostadshus eldhärjades i Drammen.

Norges justitieminister Knut Storberget sade att han givit landets krismyndighet (DSB) i uppdrag att undersöka förhållandena runt lördagens brand.

– Vi har en situation i Norge där vi mister väldigt många människor i bränder varje år. Förra året var det 70 personer. Nu ska vi titta på brandsäkerheten i hela landet, sade Storberget.

Polisen utlovar en grundlig utredning av branden. Den kriminaltekniska avdelningen kunde inleda sitt arbete redan under förmiddagen.