Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex män från länet döms till fängelse för organiserad spritsmuggling

Elva personer från Sundsvall, Örnsköldsvik och Mora döms för inblandningen i en spritsmugglingshärva. Ligan har smugglat alkohol från Tyskland som sedan sålts till privatpersoner i länet.

Tullverket inledde en utredning år 2013 som gick under namnet Operation Tusingen. Insatsen riktade sig mot ett antal personer med anknytning till Sundsvall och Örnsköldsvik.

Under utredningen konstaterades att de misstänkta under lång tid bedrivit en systematisk och grov alkoholsmuggling från Tyskland. Bland annat använde smugglarna sig av en förspaningsbil som skulle kontrollera om det var någon aktivitet vid tullen i Malmö.

Sammanlagt åtalades 25 personer, flera av dem har redan dömts till böter. I dag meddelas domen mot 13 av de personer som misstänks ha haft en mer aktiv roll i smugglingsnätverket.

Elva personer, varav tio är män och en kvinna, döms.

Bland dem som straffas hårdast finns en man i 55-årsåldern från Sundsvall. Han döms till fängelse i två år för grov smuggling, olovlig befattning med smuggelgods och brott mot alkohollagen. Han är dessutom skyldig att betala 797 000 kronor till staten för värdet på insmugglad alkohol. Sundsvallsbon fälls för 57 fall av smuggling av en sammanlagd mängd som motsvarar 10 363 liter sprit.

En annan av huvudpersonerna i härvan är en man i 45-årsåldern från Örnsköldsvik. Han beskrivs ha organiserat smugglingen genom att finansiera resor och inköp samt tagit emot alkoholen i Örnsköldsvik. Mannen döms nu till fängelse i ett år och åtta månader för grov smuggling, olovlig befattning med smuggelgods och brott mot alkohollagen. Enligt tingsrätten är han dessutom skyldig att betala 636 400 kronor till staten för värdet på den alkohol han smugglat in.

Ytterligare en man från Örnsköldsvik döms till fängelse för grov smuggling och brott mot alkohollagen. Han är i 50-årsåldern och döms till fängelse i ett år och två månader samt att betala 388 000 kronor för den alkohol han smugglat.

Fängelse i ett år och åtta månader blir straffet för en man i 45-årsåldern som är hemmahörande i Sundsvall. Tingsrätten dömer honom för grov smuggling, medhjälp till grov smuggling, olovlig befattning med smuggelgods och brott mot alkohollagen. Han ska betala 414 000 kronor till staten för den alkohol han smugglat.

Utöver dem döms ytterligare tre personer till fängelse, en man i 40-årsåldern från Sundsvall får åtta månader, en man i 50-årsåldern från Mora får fängelse i sju månader och en man i 50-årsåldern från Örnsköldsvik döms till fängelse i tre månader.

Tre män från Örnsköldsvik och en man från Västerbotten döms till böter för olovlig befattning med smuggelgods. Och en kvinna i 40-årsåldern från Sundsvall döms till villkorlig dom med 160 timmar samhällstjänst för smuggling, och medhjälp till smuggling.

Två personer som stått åtalade frias helt. Det är en man från Stöde som frias från åtalet om medhjälp till smuggling och en man från Örnsköldsvik som frias från olovlig befattning med smuggelgods.