Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex miljarder av Sundsvallsbornas skattekronor ligger i potten

Att vänsterstyret i Sundsvall, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centern vill försvåra, fördyra och bryta mot lagen när kommunen ska göra inköp är något vi i Alliansen aldrig kan acceptera.

Sundsvalls kommun upphandlar varor och tjänster för närmare 2 miljarder skattekronor varje år. Hur dessa varor och tjänster köps in styrs av kommunens inköpsstrategi. Sundsvalls kommunfullmäktige kommer i dag måndag, att fatta beslut om en ny inköpsstrategi. Det är både rimligt och skäligt att medborgarnas pengar används på ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt riktigt sätt. Det vill säga att när kommunen köper in varor och tjänster ställer vi krav på de som vill leverera. Till exempel att de företag som kommunen – för skattepengar – köper av, betalar sina skatter och avgifter. Eller att vi i första hand köper in livsmedel som är producerade i närområdet. Att ställa krav är vi i Alliansen överens med vänsterstyret om.

Att som Centern, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ställa krav på att alla som säljer varor eller tjänster till kommunen måste ha kollektivavtal är inte förenligt med svensk lag eller rättspraxis. Det bekräftas både av Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten, våra två expertmyndigheter på området. Detta vet vänsterstyret, men av politiska skäl vill man testa. Vi vet att när kollektivavtal ställs som krav vid nästa inköp kommer vi att hamna i en rättsprocess. En rättsprocess som skattebetalarna kommer att få betala och kommunen kommer att förlora. Vi kan inte acceptera att skattemedel används till politisk ideologi. Därför motsätter vi i Alliansen oss detta.

Kommunens egna ekonomer beräknar att alla nya krav som finns i det nya förslaget till inköpsstrategi kommer att kosta skattebetalarna 9 miljoner kronor per år. Det endast för att klara av att följa upp och kontrollera att kraven följs. I en tid när vård, skola och omsorg kämpar för att klara kvalitet och ekonomi är det anmärkningsvärt att (S), (C) och (V) tycker att det är rimligt lägga 9 milj kr/år på extra administration i kommunhuset. Vi i Alliansen tycker inte det är rätt prioriterat.

Vi i Alliansen är övertygade om att ett bra näringslivsklimat ger välmående företag. Och välmående företag anställer människor. Enkelt skulle Sundsvalls kommuns ekonomi kunna förklaras med; Ett företag anställer en person. Personen betalar skatt till kommunen. Kommunen kan för skattepengarna till exempel se till att våra barn lär sig läsa, skriva och räkna. Eller kommunen kan se till att de som behöver vård och omsorg får det när de behöver det och med hög kvalitet. Ett sätt att jobba för ett bra näringslivsklimat är att göra det enkelt och rättssäkert att sälja varor och tjänster till kommunen. Om det ska bli verklighet behöver vi en inköpsstrategi som möjliggör även för små och medelstora företag att leverera till kommunen.

Vi i Alliansen kommer därför i dag på fullmäktige begära att förslaget till ny inköpsstrategi görs om. Vi vill se en inköpsstrategi som även ger våra lokala små- och medelstora företag chans att leverera varor och tjänster till kommunen. Vi vill se en inköpsstrategi som sätter Sundsvallsbornas behov i centrum och nyttjar skattemedlen på bästa sätt. Vi vill att denna inköpsstrategi ska hålla över tiden och inte ändras beroende på vem som styr kommunen. Vi vill ta ansvar. Det ligger 6 miljarder av Sundsvallsbornas skattepengar i potten.

Jörgen Berglund (M)

Oppositionsråd

Stefan Falk (L)

Gruppledare

Alicja Kapica (M)

Gruppledare

Liza-Maria Norlin (KD)

Gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel