Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sex till sjukhus och 60 evakuerades vid brand på CC-puben i Gävle

Ett 60-tal personer fick evakueras efter att en fullt utvecklad brand utbrutit på CC-puben i centrala Gävle under lördagskvällen.
Sex personer fördes till sjukhus med rökskador.
– Branden är nu släckt, men det återstår mycket arbete på platsen, sade Johan Melin, inre befäl på räddningstjänsten sent på kvällen.

Branden började i köket och rökdykare sattes in för att söka av delar av Centralpalatset där även ett hotell finns.

– Jag såg att det började ryka från köket och det gick väldigt snabbt, sade Billy Qvarnstrand som jobbar på CC-puben.

Ett 60-tal personer befann sig inne på krogen. Alla evakuerades – och sex personer fick färdas i ambulans till sjukhuset.

– Vi har kontrollerat alla personer som var inne i lokalen. Sex personer har förts till akuten med rökskador, sade Johan Melin till Gefle Dagblad.

Enligt polisens uppgifter ska det ha varit en fritös i köket som börjat brinna.

– Det har varit en kraftigt utvecklad brand i lokalen. Vi var till en början mycket rädda att branden hade spridit sig, men det handlade bara om kraftig rök från köket, sade Johan Melin.

Klockan 22 var branden släckt.

Röken spred sig till hotellet ovanför CC-puben.

– Det var inte så många kvar på hotellet, de flesta var nog och kollade på Melodifestivalen i Gavlerinken, förklarade Johan Melin.

– Att det är Melodifestivalen i Gävle just nu gör att de flesta hotellen är upptagna.

Räddningstjänsten samlade alla drabbade inne på Centralstationen.

– Vi jobbar med att hitta nytt boende för alla gäster på hotellet, sade Johan Melin.

Det var mycket folk utanför puben, som haft en tung vecka. Så sent som på onsdagskvällen utsattes den anrika restaurangen för ett väpnat rån.

Polisen har stängt av Centralplan för trafik i båda riktningarna. Det står flera brandbilar vid platsen – och även en kranbil.

Vi pratade med ögonvittnen som evakuerats till Centralstationen efter branden vid 23.00-tiden. Ägarna Magnus Wahlström och Anna Pasquariello kom in med en checklista på vilka rum som räddningstjänst hunnit saneras. Runt hälften hade ventilerats då och gäster fick komma tillbaka till sina rum.

– Varje gäst får göra sin egen bedömning om de vill sova på rummet, sade Magnus Wahlström som räknade med att saneringen av rummen skulle vara klar inom någon timma.

Hudiksvallsfamiljen Stina Hörnfeldt och Markus Skoglund tillsammans med döttrarna My Skoglund och Malva Skoglund hade varit på Gavlerinken och sett Melodifestivalen. När de kom tillbaka till hotellet fick de inte komma in.

– Det är tråkigt och jag är trött, sade My Skoglund.

På bänken mittemot sitter Marie Paschen och Anna-Kari Palm från Uppsala, som även de hade varit på Gavlerinken.

– Jag fick meddelande på telefon av en kompis om branden, berättade Marie Paschen.

De håller humöret uppe och gläds åt Frans triumf i Mello-deltävlingen.

– Det hade kunnat vara värre, det hade kunnat brinna fortfarande, sade Marie Paschen.

– Det löser sig nog, sade Anna-Kari Palm.