Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sexköparen bad om förlåtelse

91 sexköpare i länet har avslöjats i den stora koppleriutredningen. Flera av dem har redan erkänt.

I förhör berättar en man från länet om skammen efter sexköpet. "Jag sa förlåt till kvinnan".

Annons

Mannen som är bosatt i Västernorrlands län har erkänt att han bokade tid med en av de prostituerade kvinnorna. Han har också berättat hur det gick till när de träffades och hur han fick sex mot betalning. Direkt efteråt ska han ha drabbats av stora skuldkänslor.

"Då kändes det inte alls bra, jag skämdes. Jag sa förlåt till kvinnan", berättar mannen i förhöret.

En annan av sexköparna har erkänt att han köpt sex av en kvinna vid fem tillfällen. Tre gånger sågs de i 39-åringens lägenhet i centrala Sundsvall och två gånger följde kvinnan med sexköparen hem och stannade över natten.

Alla fem sexköp skedde under våren och mannen fick kontakt med kvinnan via en mejladress i en sexannons på internet. Vid det femte, och för den mannen sista, sexköpstillfället var det hon som kontaktade honom och bad att de skulle träffas hemma hos honom. Kvinnan ska då ha berättat att en anhörig var sjuk, att hon måste resa hem och inte visste om hon skulle återvända till Sverige. Mannen fick också en ny mejladress till kvinnan men svarade aldrig på hans mejl efter det sista sexmötet.

Hur mår de fem kvinnorna?

– Det handlar om vuxna kvinnor och vad vi kunnat se har de inte utsatts för något våld men det är klart att det här inte är någon rolig upplevelse för dem, säger kammaråklagare Anna Uddenberg.

Åklagaren kommer att utfärda dagsböter till de som erkänt. De sexköpare som nekat till brott riskerar att åtalas och kallas till rättegång.

– Vi har över 400 misstänkta sexköpare i landet. Av dem har vi hört ett drygt 100-tal och då har vi koncentrerat oss på Västernorrland och Jämtland, säger Ulf Berg, polisinspektör vid Jämtlandspolisens rotel för utredning av grova brott.

Polismyndigheten i Jämtland och åklagaren har lagt mycket tid och kraft på att kartlägga köparna som förekommer i utredningen, sammanlagt har över 16 000 telefonsamtal och sms analyserats. Samtidigt har polisen valt att hantera de misstänkta sexköparna på ett ovanligt diskret sätt.

– Vi har tagit stor hänsyn, kontaktat dem på mobiltelefon dagtid. I de flesta fall har vi kallat dem till polishuset för förhör men sedan har vi erbjudit dem att hämta sina strafförelägganden på polishuset så slipper de få något hem med posten, säger Ulf Berg.