Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SGU positiv till att ta över ansvaret för förorenad mark i Östavall

Sveriges geologiska undersökning (SGU) har ställt sig positiv till att överta huvudmannaskapet gällande den förorenande industrimarken vid gamla impregneringsverket i Östavall.

Annons

Det beskedet ges efter att Ånge kommuns tekniska förvaltning tidigare i år ansökte om att SGU ska axla ansvaret för projektet. Ett åtagande som dock åtföljs av ett antal hållpunkter.

Dels så meddelar man att åtagandet bara i ett första skede gäller arbetet med att fortsätta den påbörjade utredningen, och att det bara kommer ske om statsbidrag beviljas från Naturvårdsverket.

Vidare förutsätts att Ånge kommun inte släpper taget helt och hållet, utan är delaktiga i projektgruppens arbete, samt behjälpliga när det kommer till mark- och planfrågor samt lokala informationsinsatser.

Av beslutet framgår också att man i ett första steg kommer att ta fram en förstudie kring möjligheten att återvinna den koppar som finns i marken, samt se över transportalternativ och samverkansmöjligheter med liknande projekt.