Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Shakespeare ren energitillförsel"

Shakespeares insikter i det mänskliga psyket åldras aldrig. I år har det gått 400 år sedan dramatikern dog, och nu hedras hans verk på scen, i litteratur och i musik.
– Jag vill ju att det ska vara roligt att läsa Shakespeare, säger författaren Ulf Peter Hallberg.

Annons

Han har ägnat de senaste 17 åren åt att översätta åtta av Shakespeares dramer; fyra av komedierna och fyra av tragedierna. Där har han strävat efter att frigöra sig från tidigare översättningar och närma sig den lätthet och klarhet han ser i originalen. 400 år efter sin död är William Shakespeare fortfarande angelägen. Och med sina översättningar hoppas Hallberg kunna bredda skaldens publik.

– Det Shakespeare gör är att få in oss på djupet, dra in oss till platsen där vi frågar oss: "vem är jag?" något som alla ungdomar frågar sig och försöker svara på genom att skapa sig själva på Facebook. Den inlevelsen i människoödena skildrar han så att vi inte bara känner igen oss utan också förstår mer om oss själva, säger Ulf Peter Hallberg som kallar Shakespeareupplevelsen "en ren energitillförsel".

– Hans språk stärker livskänslan. Energin kommer av att språket är välkomponerat och vackert men också ärligt i sitt tilltal.

Under året tolkas Shakespeares verk i på många håll i landet. Mest Shakespeare i år blir det förstås på teaterscenen. På Maximteatern i Stockholm sätter man i höst upp "Macbeth" med Mikael Persbrandt i den plågade huvudrollen. Stefan Larsson som regisserar uppsättningen ser ett tydligt behov av Shakespeare i vår nutid.

– Sedan 1500-1600-talet har det inte hänt något med den mänskliga naturen, dessvärre, vi vill ju gärna tro det ibland, men vi är samma bestar som älskar och hatar och möter döden på samma vis. Och Shakespeare ringar in det där så vackert. Om och om igen. Det är samma nivåer som att läsa Bibeln, säger han.

För huvudrollsinnehavaren Mikael Persbrandt är Shakespeare själva grundkärnan i det han gör.

– Vi började på Dramaten 1983 och var figuranter i "Kung Lear" med 300 föreställningar när vi var väldigt unga och formbara och just hade fått lust på teater. Den här språkdräkten och de här pjäserna, det har format mig, det är min teaterryggrad. Det är som det bästa av Bach eller Mozart och det tror jag att vi kan förmedla till både en gammal och ny publik i höst, säger han.

Men det är inte bara själva Shakespeare som ges utrymme detta år, utan också hans dotter Susanna. Skådespelerskan Görel Crona har skrivit, regisserat och spelar de sju huvudrollerna i "Shakespeares dotter" som hon turnerar runt Sverige med i vår. Göteborgsoperan kommer vidare att tolka Shakespeare i både dans och musik, medan Folkets Hus och Parker visar Shakespearepjäser på bio. Ulf Peter Hallberg:

– Shakespeare är en förebild och en inspirationskälla då han präglas av en enorm nyfikenhet och inlevelse i andra. Vi är motsatsen i dag, otroligt egomaniska och fokuserar på oss själva, blinda för omgivningen. Shakespeare vägleder oss mot det medmänskliga och universella och att allt hör i hop.