Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Shazia Mirza vågar skämta om IS: "Det ingår i mitt jobb som komiker"

Den brittiska komikern Shazia Mirza hanterar ämnen som jihadistbrudar och IS i sin show "The Kardashians made me do it". Nu kommer hon till Sverige.

Annons

Shazia Mirza säger att om det dyker upp några förväntansfulla fans till familjen Kardashian så kommer de att få sitt livs chock av hennes show.

– Den har ingenting att göra med Kardashians. Den första halvan handlar om politisk korrekthet och människor som blir kränkta. Den andra halvan handlar om IS och jihadistbrudar, förklarar Shazia Mirza som uppträder på Södra Teatern i Stockholm den 3 april.

Namnet på föreställningen kom hon på när hon såg ett nyhetsinslag om tre tonårsflickor från London som rymde för att gå med i IS i början av 2015. I inslaget medverkade en av tjejernas systrar som var helt oförstående inför det inträffade. "Hon brukade titta på 'The Kardashians'", konstaterade systern och syftade på den populära dokusåpan om den glamourösa kändisfamiljen Kardashian.

I showen skämtar Shazia Mirza, som själv är muslim, om att unga tjejer söker sig till IS med förhoppningen om att hitta en "halal Brad Pitt". Hennes poäng är att religion inte är motivet utan rusande tonårshormoner.

I England har kritikerna gapskrattat och jublat. Flera tidningar har kallat föreställningen både viktig och modig.

Shazia Mirza själv protesterar emellertid när hon kallas för modig.

– Jag är komiker och det här vad komiker gör. Jag ser det inte alls som något modigt. Jag gör bara mitt jobb.

Somliga menar att stå-upp-komiker är yttrandefrihetens sista krigare. Det är något som Shazia Mirza instämmer i.

– Det stämmer. För vi kan säga det vi känner för. Och om någon sedan blir kränkt så säger vi bara att det var ett skämt. Komik handlar om sanning. Den bästa komiken är baserad på sanning och den säger det som är sant, eller det som inte får sägas.

Samtidigt gör Shazia Mirza inte anspråk på att förändra världen.

– Mina skämt kommer inte att få IS att sluta hugga av folks huvuden. Men kanske får de publiken att tänka på ett annorlunda sätt. Det här är den roligaste showen som jag har gjort, vilket är ironiskt eftersom ämnet är så mörkt. Men jag tror att det handlar om att det också är den mest sanningsenliga showen jag har gjort.