Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shirley korar Sveriges största stjärna

Annons
Vem är Sveriges största stjärna -- om svenska folket får bestämma? Det avgörs i höst i SVT:s nya lördagsunderhållning "Folktoppen". Trion Shirley Clamp, Jovan Radomir och David Bexelius ska presentera nominerade och kora vinnarna i vårt lands största folkomröstning.


Bästa svenska popklassikern, roligaste svenska tv-figuren, mest minnesvärda tv-ögonblicket är andra kategorier som svenska folket har fått rösta fram inför de totalt åtta programmen.

För Shirley Clamp blir det första gången hon gör något mer än att sjunga i rutan. Hon kallas side-kick till programledarna Jovan Radomir och David Bexelius, men kommer att få svårt att inte lägga sig i det mesta som händer.

- Min och Jovans uppgift är att driva programmen framåt, Shirley bollar vi över till när vi vill ha kommentarer. Hon är helt grym, vad man än frågar henne så kommer det ett blixtsnabbt svar, säger David Bexelius.

Han har under tre säsonger synts som programledare för ungdomsprogrammet "Ragadish" i SVT.

-- Först och främst tackade jag ja till "Folktoppen" därför att jag får sjunga så mycket. Jag är sångerska, det är det jag är trygg med och jag tänker aldrig byta yrke, säger Shirley Clamp.

Lite läskigt tycker hon att det ska bli att prata, i stället för att sjunga, framför en kamera. Det närmaste ett programledarjobb hon har varit hittills är ett konferencieruppdrag på en Wallmans-turné för snart tio år sedan.

- Då höll jag i "Småstjärnorna". Jag tog tag i alla barn som ville vara med och tävla, sminkade upp och satte på dem en massa kläder och tog ut dem på scenen, berättar hon.

För att få fram topplistorna till kategorier som "Tidernas svenska programledare", "Knäppaste svenska kultlåten" eller "Fånigaste flugan" har svenska folket via webben fått nominera sina favoriter.

Under våren gjorde Temo en stor undersökning där de tillfrågade fick betygsätta kandidaterna som hade fått flest röster. Så har man fått fram de tio-i-topp-listor som ska presenteras. I det första "Folktoppen", som sänds den 10 september listas kategorien "Roligaste svenska tv-figuren".

- Själv ser jag mest fram emot finalprogrammet. Då får vi veta vem som svenska folket tycker är "Sveriges största stjärna". Det känns historiskt, säger Jovan Radomir, som förutom att vara tv-hallåa bland annat brukar synas som reporter i Melodifestivalen.

"Stjärnan" kan vara en idrottsstjärna likaväl som en stor skådespelare, sångerska eller annan artist. Till skillnad från i de andra kategorierna där listorna är framtagna på förhand via Temo ska "Sveriges största stjärna" röstas fram direkt av tittarna i finalprogrammet.

- Stjärnkandidaterna presenteras under seriens gång då vi också visar intervjuer med dem. Det är otroligt spännande att höra dem berätta hur en figur eller låt kom till och varför. De berättar saker som väldigt få har hört dem säga.

Björn Ulvaeus, Gösta Ekman, Robert Gustafsson och Lill-Babs är några som blir intervjuade.

I "Folktoppen" medverkar också en panel av nöjesexperter som består av Babben Larsson, Calle Norlén, Svenska Dagbladets krönikör Andres Lokko och Anna Charlotta Larsson som leder kulturmagasinet "Sverige" i SVT.

- Det är fyra personer med extremt starka åsikter som ofta avviker från vad svenska folket tycker. Dessutom har de extrem koll på vad som händer inom populärkulturen, säger David Bexelius.

Han liksom Jovan Radomir har ju en teoretisk chans att själv toppa listan i kategorin "Tidernas svenska programledare".

- Innan det händer har jag bestigit månen, svarar Jovan Radomir.

- Jag skulle aldrig våga jämföra mig med Hyland, säger David Bexelius.

Fullt lika blygsam är inte Shirley Clamp som ju har chans att själv bli listetta i ett antal kategorier.

- Och vinnaren är .... Jag! Det vore otroligt coolt, säger hon.

Alla tre ser fram emot det sjunde programmet där "Fånigaste flugan" ska listas.

- Vad är det egentligen? Pratar man med folk börjar de minnas saker som bakmaskinen, Rubiks kub, jo-jo och sånt. Hur gör man underhållning kring det? Och vad ska Shirley sjunga? undrar en bekymrad David Bexelius.

- Jo, jo, jo, nynnar sångerskan. Jag skriver en ny låt på temat, det ordnar sig ska du se. (PM)


Kategorierna i "Folktoppen":

10/9 Roligaste svenska tv-figur

17/9 Bästa svenska popklassiker

24/9 Tidernas svenska programledare

1/10 Roligaste film

8/10 Knäppaste svenska kultlåt

15/10 Mest minnesvärda tv-ögonblick

22/10 Fånigaste flugan

29/10 Sveriges största stjärna.
Annons