Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SHL:s vd möter kritiken: "Otroligt att det kan bli så fel i mångas ögon"

Ett brev från sex allsvenska klubbar satte i gång en het debatt om svensk ishockeys framtid. Anledningen var att de tycker att svensk ishockey är orättvis och snedfördelad. Nu svarar SHL:s vd, Jörgen Lindgren i en intervju med Sportbladet, på den kritik som riktats mot honom och SHL.

För Plus-kunder: Live efter allsvenska klubbarnas uppror – Hockeypuls ger er analyser och kommentarer

Läs mer: Så ser brevet ut som skakar Hockeysverige: "Noggrant överväga andra alternativ"

Kommande säsongs tv-avtal kommer göra att de ekonomiska skillnaderna mellan lagen i SHL och Hockeyallsvenskan ökar ytterligare. Något som har fått allsvenska klubbar att oroa sig för sin framtid.

– Jag kan inte annat än förundras lite. I grund och botten har vi diskussioner med deras centralorganisation, sedan kommer ett sånt här brev som är adresserat till Svenska ishockeyförbundet (sif), och vi får det på kopia. Det är ställt till Sif, så tolkar jag det. Sedan kan jag förstå att de vill driva frågor, det är solklart i det här brevet. Men vi pratar med deras centralorganisation som företräder alla 14 klubbar, vi kan inte sitta med enskilda klubbar, säger Jörgen Lindgren på frågan om hur han ser på brevet i en intervju med Sportbladet.

Sportbladet: Med det nya tv-avtalet menar man att den ekonomiska skillnaden blir alldeles för stor.

– Man måste å ena sidan fundera hur de här klubbarna utvecklar sitt och hur de driver det. Vi är satta för att göra det vi har gjort. Det fantastiska är att den utveckling och det intresse för vår liga kan bli så jäkla fel i mångas ögon.

Sportbladet: Hur ser du på turbulensen som har varit de senaste dagarna?

– Det känns ganska onyanserat. Det är ingen hemlighet att vi har gjort ett tv-avtal, men att det här tar såna proportioner. Jag tycker att man blandar ihop olika saker vilket gör att det får sådan uppmärksamhet som det får. 

Sportbladet: Vad menar du att man blandar ihop?

Att vi har en kommersiell utväxling på ligan och tar in pengar till svensk hockey genom att göra det på ett utvecklande sätt. Är det fel? Uppenbarligen tycker man det är fel. Jag kan inte förstå hur för mycket pengar till svensk ishockey kan göra mer skada.

Lindgren menar att det är när det kommer till fördelningen av pengar som saker blandas ihop.

– Vårt uppdrag är att dra in så mycket pengar som det bara går till SHL. Precis som Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och Svenska Ishockeyförbundet har sina uppdrag i de här frågorna. 

Lindgren påpekar att SHL:s uppdrag är att jobba för sina ägare. På frågan om vad SHL kan göra för att minska de ekonomiska skillnaderna mellan SHL och Hockeyallsvenskan, anser han att det inte går att definiera en rimlig skillnad.

Sportbladet: Men om det skiljer tjugo gånger så mycket mellan ett lag i SHL och ett i Hockeyallsvenskan. Är det en rimlig skillnad?

– Skillnaden är vad olika aktörer tycker ligan är värd att köpa för och vi har förvaltat våra rättigheter som gör att vi kan betala ut den ersättning vi gör till våra klubbar. Det andra benet är vad vi gemensamt med Hockeyallsvenskan, Hockeyettan och Svenska Ishockeyförbundet kan göra för att utveckla svensk hockey. Därför blir det så tråkigt när man mixar de här två benen. Vad som är en rimlig ekonomisk skillnad får egentligen de kommersiella krafterna svara på. Det kan inte jag se som något konstigt. Det är inte vi som talar om vad prislappen är. Att det kommer in mer pengar i svensk ishockey kan aldrig vara fel, säger Lindgren.

Mer om det allsvenska upproret:

Efter Hockeyallsvenskans uppror – nu stöttar Hockeyettan: "De rikare blir rika och de fattiga blir fattigare"

Rivalerna ställer sig bakom allsvenska upproret: "Kan ha förödande effekter"

För Plus-kunder: Modos vd om det nya TV-avtalet: "Vi tycker att det är en väldigt allvarlig situation"

För Plus-kunder: Leksands klubbdirektör om skrivelsen till förbundet: "En farlig utveckling"

För Plus-kunder: AIK:s vd om brevet – saknar konkreta förslag: "Vi vill att man ska titta över situationen"

För Plus-kunder: Timrå IK:s oro inför ökade klyftan till SHL: "Blir en enorm splittring"

Missa inte: Hockeypuls byter skepnad – startar ligasatsning på SHL, SDHL och allsvenskan

Hockeynyheter direkt i din mobil: Här är Hockeypuls nya app – ladda ned den i App Store

Hockeynyheter direkt i din mobil: Här är Hockeypuls nya app – ladda ned den i Google Play

Missa inte: Hockeypuls nya sajt – nyheter från SHL, SDHL och allsvenskan

Gilla Hockeypuls på Facebook

Följ Hockeypuls på Twitter

Adam Johansson: "Titta här alla hockeyälskare – nu börjar Hockeypuls nya resa"

Hockeypuls jättesatsning på SDHL – sänder åtta matcher på 15 dagar: "Häftig hockeyfest"