Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Shoppa loss och shoppa rätt

Marknaden är vi – shoppa loss! Shoppade du loss på långlördagen – trots att det var "En köpfri dag"?

Det gjorde du i så fall rätt i. Handel är ett av de bästa sätten att motverka fattigdom och orättvisor. En fungerande marknadsekonomi är en "win-win situation" där båda parter, såväl köpare som säljare tjänar på affären.

Därför är "En köpfri dag" eller "Buy Nothing Day", som dagen kallas i Kanada där den uppfanns 1992, ett märkligt påhitt . Dagen är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster världen över, och visa på alternativ, framgår det av rörelsens hemsida. Naturligtvis finns det sjuka förhållanden som behöver åskådliggöras. Det finns exempel på hur konsumtion blir ett missbruk, vilket sannerligen inte är någon win-win situation.

Men det är brist på handel och fungerande marknadsekonomi som gör att fattiga i världen förblir fattiga också otaliga. Tullar, skatter och protektionism från EU gentemot tredje världen bland annat. Men problemet är inte marknadsekonomi och kapitalism, utan snarare bristen på dessa företeelser. Starka aktörer lyckas sätta käppar i hjulen för konkurrensen och hindrar handel. Det är trist att En köpfri dags alternativ till dagens konsumtionsmönster, är att under en dag inte handla över huvud taget under en dag. Vad tjänar en afrikansk företagare på detta?

Lösningen på problemet är att använda sig av sin konsumentmakt. Det är ingen hemlighet att en välfungerande marknadsekonomi till stor del bygger på engagerade konsumenter. Många som engagerar sig i kampanjer som "En köpfri dag" har säkert goda intentioner, även om jag inte är helt övertygad om att de delar min positiva syn på kapitalism och frihandel.

Jag är också övertygad om att de vet mycket orättvisorna inom handeln. Det är sådana upplysta konsumenter som behövs. Men konsumtion bygger som bekant på att handla. Den som inte handlar konsumerar i regel inte. En köpfri dag då upplysta konsumenter inte öppnar plånboken innebär en dag när upplysta konsumenter inte påverkar marknaden i någon positiv riktning. Marknaden är vi.

Givetvis kan det vara enklare att predika ett budskap om avhållsamhet. Enkla lösningar kallas så för att de är enkla, inte för att de är bra. Jag hoppas att vi klarar av att ta diskussionen på en lite mer problematiserande nivå. Ansvarstagande är bättre än avhållsamhet. Den afrikanske jordbrukaren som arbetar under schyssta förhållanden och får behålla en rimlig del av det pris konsumenten betalar för hans produkt, tjänar förstås på att vi köper hans produkter. Han tjänar inget på att vi köper subventionerade jordbruksprodukter från EU. Men han tjänar faktiskt inte heller något på att vi inte köper något alls.

Marknaden är vi – så shoppa loss. Och shoppa rätt.