Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sidsjö fick sin egen spelmansstämma

Kulvertspel fick ersätta buskspelet när första upplagan av Sidsjöstämman hölls i helgen.

Redan på fredagen samlades 150 spelmän och lika mycket publik till scenframträdanden och allspel - inomhus.

Snoa, gammalvalser, polska och äldre hitlåtar. Dragspel, fiol, nyckelharpa, gitarr, bas och blåsinstrument. Och en och annan vissångare till keyboard.

I större och mindre rum, i korridorer och trapphus, i hela Sidsjö Hotell flödar spelmännen under lördagseftermiddagens allspel. Den ena låten avlöser den andra i örat när man rör sig genom byggnaden; när valsen tonar ut bakom en tilltar i stället en polska i styrka från ett annat gäng i nästa rum eller skrymsle.

Musiker med instrument i händerna flyter runt och sällar sig till än den ena, än den andra konstellationen och hakar på. De bär inga folkdräkter, och dragspelen är fler än fiolerna. Men alla instrument är välkomna, och egentligen alla genrer, bara musiken är glad.

– Vi har alltid haft stämma i Matfors och Graninge på vintern, men i år var det lokalproblem på båda ställena. Därför ville vi försöka ordna en stämma i Sundsvall, säger initiativtagaren Thore Rudberg från Nedansjömusikanterna, som ingår i arrangörsgruppen tillsammans med bland andra Taubesällskapet Nordosten och flera spelmansgillen.

Skillnaden mot en traditionell stämma är att denna hålls inomhus. Spontanspelet äger rum varhelst det går att stå. Och även publik hittar in genom dörren, även om det av förklarliga skäl kommer fler besökare till en utomhusstämma.

– Det är succé. Spelmännen är begeistrade över salarna, säger Jan Pettersson från arrangörsledet.

Och spelglädjen flödar.

– På fredagkvällen spelades det till tre på morgonen. Och tio på lördag förmiddag var de igång igen, säger Thore Rudberg, som väntar ännu större uppslutning under lördagskvällens scenframträdanden.

– Om det här fungerar hoppas vi att stämman blir återkommande, säger han.