Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sidsjöbackens liftsystem återigen utsatt för livsfarligt sabotage

Det är på toppen av Sidsjöbacken, där liftsystemet slutar som sabotaget skett. Någon eller några har dragit ut de byglar som är på väg ned för liften och sedan släpp taget, något som gjort att liftsystemets vajer hoppat ur sitt läge.
– Det är återigen bara tur att ingen befunnit sig under liften när det hände, säger Royne Sjödin, anläggningsansvarig för Sidsjöbacken.

LÄS MER: "Otäck incident i Sidsjöbacken: 'Hade kunnat gå riktigt illa'"

Det var under tisdagen som liftvajern för andra gången på kort tid hoppade ur sitt läge. Båda gångerna är det "bus" som ligger bakom det hela. Men buset kan få mycket allvarliga konsekvenser.

– Det väger säkert 2 ton det som ramlar ner, och vajern skär lätt av en människa, säger Royne Sjödin.

För att förebygga att det ska kunna hända igen har man nu valt att gräva ur snön på avstigningsplatsen så det ska bli svårare att få fatt i de nedåtgående byglarna. Men någon övervakningskamera kommer inte sättas upp. I stället har personalen extra övervakning av avstigningsplatsen

– Nej, vi känner ändå inte igen skidåkarna så det är ingen idé, säger Royne Sjödin.

Nu hoppas han att de som sysslar med det farliga buset ska tänka till och förstå allvaret samt vilka konsekvenser det kan få.

Sabotaget gör att liften blir stående cirka en timme innan den kan köras igen. Först måste vajern pumpas upp för hand och sedan ska stolparna inspekteras, så att inget allvarligt gått sönder när vajern hoppat ur sitt läge och slagit i backen. Förutom att det tar tid, kan det även bli en kostsam historia.

– Det kostar oss uppåt 20 000 kronor för de saker som faktiskt går sönder i fallet, säger Royne Sjödin.

Royne Sjödin säger att de kommer göras polisanmälan på sabotagen.

INSÄNDARE: "För lite personal i Sidsjöbacken"

LÄS MER: "Först skidpremiär – sedan kan det bli downhillbana i Sidsjöbacken"