Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sidsjön sjöd av liv

Skogens dag arrangerades i går vid Sidsjön.

Besökarna bjöds på strålande sol och en mängd aktiviteter.

Med andra ord, det var liv och rörelse.

Annons

Sundsvalls kommun arrangerar årligen Skogens dag. Målgruppen är barnfamiljerna och de som gillar att vara ute i skog och natur.

– Kommunens förhoppning är att dagen ska inspirera föräldrarna att ta med sig sina barn till Sidsjön. Aktiviteterna hoppas vi ska väcka ett natur- och miljöintresse hos barnen. Det här är ett samarrangemang med skogssällskapet, säger Ylva Jakobsson från miljökontoret på Sundsvalls kommun.

Det var ett gediget program som besökarna fick ta del av. Aktiviteterna var allt från en tipsslinga, utdelning av miljöstipendiet, utplantering av fisk till kanotpaddling.

Ett flertal organisationer fanns på plats för att berätta om sin verksamhet, bland annat brukshundsklubben, rovdjurscentret från Järvsö, naturskolan och civilförsvarsförbundet.

Det som gav jubel och väckte besökarnas intresse var utplanteringen av fisk. 150 kilo regnbåge utplanterades i går i Sidsjön. Per Selin som äger Ovansjö Galtströms Fiskeodling i Njurunda kom med fisken och fick hjälp av Olli Karlenkaski att se till att den kom ner i vattnet.

Åskådarna stod som fastklistrade vid rännan och med förväntansfulla och stora ögon följde barnen varje moment noga och man kunde höra skratt och jubel:

– Kolla, kolla, kolla pappa, nu kommer fisken, vilka stora firrar.

– Men, titta vad de sprattlar, vilken upplevelse. Mamma du måste bara se detta, skynda dig hit.

I samband med Skogens dag delar kommunen ut ett miljöstipendium till en ideell förening som har gjort något unikt och en extra insats utöver det vanliga. I år gick det till klättring och frilufsföreningen Expedition Altitud. De fick ta emot 15 000 kronor och hyllades för deras miljötänk och insatser för naturen. Men främst för att de arrangerar aktiviteter för funktionshindrade barn upp till 21 år.

– Tack, det är en stor ära för oss att ta emot priset. Vi känner oss mycket stolta. Vi är i dag 30 medlemmar i klubben och vi har ett stort engagemang. Vi tycker att det ger så mycket tillbaka till oss när vi är ute med funktionshindrade ungdomar, säger Jan Lundström, vice ordförande i föreningen.

Annons