Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siffror av Almapristagare

Isol och Jorge Luján: Numeralia
Översättning: Yvonne Blank
Lilla Piratförlaget
3 - 6 år

Isol är 2013 års pristagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgren minne, Alma-priset, världens största barnbokspris. Hon bor i Buenos Aires och Numeralia är den första av hennes böcker som översätts till svenska. Den är ett samarbete med poeten Jorge Luján.

Det är en enkel bok som presenterar siffrorna från noll till tio med några korta meningar och, där det är möjligt, genom att anspela på siffrornas form och likhet med föremål.

Så får nollan bli ett stående ägg, ettan en liten flagga, tvåan den fula ankungen, åttan ett timglas, fyran en upp-och nervänd stol och så vidare.

Men det finns också siffror som ges helt andra associationer: så är sexan de tre musketörerna och deras spegelbilder. Kanske måste man vara osvensk för att ta för givet att bibringa barn sådan obarnslig kunskap.

Isols stil är lite spretig, naivistisk och enkel, och hon gillar mycket små bilder precis som många barn gör.

Kitty Crowther, 2010 års pristagare, gör det också men är mer finlinjig: Isol tecknar opretentiöst, lite slängigt och när alla teckningarna presenteras tillsammans på sista uppslaget blir intrycket lite av ett skissblock. Tillsammans med hennes färgskala - milda färger med mycket dovt gult - blir det en personlig stil som är enkel och trygg.