Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sigbjörns avtal JO-anmäls

Avtalet som skickade hem sjukhusdirektör Sigbjörn Olofsson med full lön utan arbetsplikt i tre år blir ett fall för justitieombudsmannen, JO.

– Så lätt får man inte lura skattebetalarna på pengar, säger Arne Grip som gjort anmälan.

Arne Grip är före detta lektor i arbetsvetenskap vid Linköpings universitet, ett område som täcker även arbetsrätt och arbetsmiljörätt. Han har också varit politiskt aktiv i många år i kommun och landsting i Östergötland.

Grip vänder sig mot en utveckling med flera dyra avtal för höga tjänstemän som han menar saknar stöd i lag. Några av dem har han nu JO-anmält.

Ett fall gäller en läkare som har köpts ut av region Halland på sjukhuset i Varberg, ett annat gäller en fastighetsdirektör i Stockholm, ett tredje gäller Sigbjörn Olofssons uppgörelse med landstinget i Västernorrland.

I Västernorrland kom landstingsdirektör Anders L Johansson och Olofsson överens i februari 2011 i ett avtal att Olofsson i praktiken från och med september i år behåller full lön 140 000 kronor i månaden med arbetsbefrielse fram till 31 mars 2014, månaden innan han fyller 67 år.

– Anders L Johansson har alltså givit Sigbjörn Olofsson ett löfte om att han ska få fyra miljoner av allmänna medel, utan arbetsinsats eller krav på samordning med annan lön.

– Men två anställda kan inte skriva avtal med varandra så här. Två anställda utgör inte parter i arbetsrätten.

– Jag förstår inte varför Anders L Johansson, som jag känner som en hederlig karl från hans tid i Linköping, sätter sitt namn under en sådan här historia, uppger Arne Grip.

Ett rimligt utfall enligt Grip är att JO gör polisanmälan för tjänstefel. Själv hävdar han att det snarare är bedrägeri.

Anmälan gäller också landstingsdirektör Lars Bolin som gjorde upp om villkoren när Sigbjörn Olofsson tog över på länssjukhuset Sundsvall-Härnösand i början av 2010.

Du kommer med allvarliga anklagelser?

– De är väl grundade. Och det är väl gärningarna som är allvarliga, menar Arne Grip.