Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sigge har ersatt fotbollen

Sundsvalls och Medelpads Mr Fotboll, Lars-Erik Öberg, fyller 75 år. Numera får yorkshireterrierkillen Sigge mer uppmärksamhet än fotbollen även om Giffarnas hemmamatcher följs på plats.

Under sina 44 år i Medelpads Fotbollförbunds styrelse var han ordförande i 36. Under fyra år var han dessutom ordförande i MFF och tränare i GIF Sundsvall samtidigt, en osannolik kombination i dag.

I tolv år var han också ledamot i Svenska Fotbollförbundets anläggningskommitté, varav fem som ordförande. Där var han känd som en pådrivare i konstgräsfrågan.

– Både åren i MFF och SvFF minns jag med välbehag, eftersom fotbollen varit mitt huvudintresse och uppdragen förde mig till samtliga världsdelar.

För två år sedan lämnade han alla förtroendeuppdrag men intresset för fotboll är fortfarande stort.

– Giffarnas hemmamatcher ser jag på plats och en hel del internationell fotboll på TV, berättar han.

Ett annat liv

Den tvåårige yorkshireterrierpojken Sigge har ersatt fotbollens ideella ledaruppdrag. Hunden har väckt känslor som Lars-Erik Öberg inte trodde fanns.

– Sigge och jag går en slinga på drygt fem kilometer varje morgon oavsett väder, så på ett år kommer vi ned till förorterna i Paris. Är det vackert känns det skönt att komma ut och är det dåligt är det skönt att komma hem.

Norrländskor lockade

Lars-Erik Öberg växte upp i Surahammar i Västmanland. När han var färdig gymnastikdirektör 1960, efter studier vid GCI i Stockholm på GCI, kom han till Sundsvall.

"I Stockholm var det på den tiden populär thedans på Grand Hotel på söndagseftermiddagarna och det var alltid mycket vackra och trevliga norrländskor på dessa tillställningar, så jag och en kompis bestämde oss för att ta ett år i Norrland och eftersom vi aldrig hade varit i Sundsvall nappade vi på var sin idrottslärartjänst på Höglunda respektive Åkersvik."

Kompisen återvände till Stockholm efter ett år, men Lars-Erik blev kvar, för redan efter tre månader hade han träffat Margareta. I augusti firar de guldbröllop.

Paret har de nu 48-åriga tvillingflickorna Marie och Catrin. Lars-Erik Öberg är inte sen att framhålla vem som dragit det tyngsta lasset i hemmet.

– Min fru Margareta ska ha en stor eloge för sitt jobb.

Idrottslärare på gymnasiet

Som idrottslärare har Lars-Erik tjänstgjort vid Höglunda, Hedbergska och den längsta tiden på Västermalm, där han också var huvudansvarig för riksgymnasiet i fotboll under drygt 20 år. Till eleverna där hörde bland annat Tomas Brolin.

Det blev sammanlagt 42 år innan pension.

Under sin tid som ordförande i MFF brann han för frågan om konstgräs och värmeplaner. Som pådrivare och agitator har Lars-Erik Öberg legat bakom spillvärmeplanen i Stockvik, Nordichallen, uppvärmt konstgräs på Västhagen och Norrporten Arena. Det var också han som drog igång debatten om 16 lag i allsvenskan som nu är verklighet.

Minnen

När han ser tillbaka på livet lyfter han gärna fram vissa saker, i privatlivet är bröllopet 1963, när Marie och Catrin föddes (han var med), när barnbarnet Theo föddes och när Sigge klev in i familjen kära minnen.

På idrottsfronten minns han med värme bland annat när han fick högsta utmärkelserna från Medelpads Fotbollförbund, Svenska Fotbollförbundet, Västernorrlands Idrottsförbund, Riksidrottsförbundet samt blev Årets Ledare vid VIF;s idrottsgala, avtackningen när han slutade som MFF:s ordförande och när GIF gick upp i allsvenskan 1974.

Ny mötesplats

Lars-Erik Öberg tycker om att träffa gamla bekanta och surra litet grann. När han var yngre var stans centrum mötesplatsen, sedan blev det Birsta och nu är det vårdcentralen.

Det finns alltid någonting att prata om, förutom Giffarna och hunden, när han möter bekanta i sin egen ålder.

– Jag har svårt för namn även om jag kan se ansiktet framför mig.Och det har blivit klart sämre med åren, berättar Lars-Erik.

Högtidsdagen firas i hemmet på Klackvägen.