Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Silltunnans rebell seglar igen

Bengt Ingelstam: Erena och Lasse liten

Illustrationer: Lisen Adbåge

Ord & Visor förlag

9 - 12 år

Erena, den oknäckbara fiskarungen som tar upp kampen mot allt röveri hon möter under sina äventyr i en miljö som liknar 1700-talets Östersjölandskap, har kommit till Vitön med sin vapendragare Lillen och resten av sitt brokiga följe.

Här bär det sig inte bättre än att de springer rakt i famnen på två gamla fiender: sjörövarkaptenen samt Rosa damen, som avancerat till hänsynslös industriledare. Tillsammans utnyttjar de arbetare i livsfarlig tillverkning och lurar sjömän i kvav för att plundra deras skepp.

Som i Ångeförfattaren Bengt Ingelstams två tidigare böcker om Erena är tempot hisnande. Hon och hennes förtrogna blir förföljda och tillfångatagna, får pris på sina huvuden och är ibland bara ett snörryck från döden.

Men liksom den komiske skeppskatten tycks de ha nio liv. De rymmer, fejkar sin egen död, stjäl mat och vapen och tar sig ur knipor med stor uppfinningsrikedom och samma goda humör. Och när de drar vidare och lämnar ett mer jämlikt samhälle bakom sig har de också mött goda människor, som liksom de vågar stå upp för rätten.

De är ett luggslitet gäng, vanliga människor som egentligen bara skiljer sig från sina fiender på en punkt: de tror på alla människors lika värde. Denna allt-annat-än-helgonlikhet trollar Lisen Adbåge tydligt fram i sina roliga bilder.

Det är en verklig barnbok, full av frejdig fart, mod och humor och det okuvliga rättvisepatos som är så självklart för barn. Här är det kryddat med ett mustigt språk, underhållande munhuggning, och sjötermer som man ibland undrar om barnen hänger med i. Men samtidigt är det de som ger boken dess saltstänk.