Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Siluetten av Harabergsbron kan försvinna

En välkänd siluett över Ljungan kanske försvinner. Snart 80-åriga Harabergsbron har gjort sitt och måste antingen rivas eller byggas om.
Det finns tre alternativ till åtgärder, säger Anders Calissendorff, projektingenjör vid Sundsvalls kommun.

Harabergsbron invigdes 1930 och tidens tand har gått hårt åt vägen över Ljungan som måste byggas om eller rivas. Men hur det ska göras vet man inte i nuläget och enligt Anders Calissendorff, projektingenjör med ansvar för brokonstruktioner på fastighetskontoret vid Sundsvalls kommun, finns det flera alternativ att välja mellan på Harabergsbron.

Det är flera broar som är i behov av större reparationer och på just Harabergsbron kan man fundera över att göra en annan konstruktion, säger Anders Calissendorff.

Anledningen till det är att det är en ganska stor spännvidd på bron över Ljungan och eventuellt kan man dra nytta av det stöd som redan finns på mitten av den gamla bron. På så vis skulle man kunna konstruera en träbro över älven och det skulle också vara ekonomiskt fördelaktigt.

Men det beror på i hur pass bra skick mittsektionen är samt att grundläggningen nere i älvbotten är okej. Då skulle man kunna tjäna in lite pengar där, konstaterar Anders Calissendorff.

I dag fungerar Harabergsbron som en gång- och cykelbro. Fordonstrafiken går på bron bredvid och den sköts av vägverket. Ett alternativ till ombyggnad skulle vara att man byggde gång- och cykelbana på den bron för att på så sätt kunna tillgodose all transport över älven. Men för att det ska fungera måste kommunen först komma överrens med väghållaren.

Då måste vi ta en diskussion med vägverket för att se hur de ställer sig till att samordna en gångbana på deras bro, säger Anders Calissendorff.

För att gående och cyklister i fortsättningen också ska kunna ta sig från Kvissleby till Essvik på ett säkert sätt så måste naturligtvis problemet få en lösning. Men eftersom det är flera broar som står på listan så vet man inte när det blir dags för en ombyggnad av Harabergsbron.

Den är i dåligt skick men vi har ju ett antal broar som måste renoveras så vi får göra en prioriteringsordning, säger Anders Calissendorff.