Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldglans över Sjöström

Sarah Sjöström glänste på nytt i OS-bassängen.
Hon satte olympiskt rekord i semifinalen, utklassade konkurrenterna och ser näst intill oslagbar ut inför finalen på 100 meter fjäril.
– Det kändes jättebra. Jag känner mig väldigt självsäker inför morgondagen, sade hon.

Annons

Tidigare i veckan sade Sjöström att hon skulle gå för världsrekordet redan i semifinalen.

Det sprack på en dålig vändning och målgång.

Semifinaltiden 55,84 var två tiondelar över världsrekordet – men 14 hundradelar under amerikanskan Dana Vollmers olympiska rekord från guldloppet i London 2012.

"Inte speciellt bra"

Får Sjöström till tekniken i finalen kommer världsrekordet då i stället.

– Det tekniska är inte speciellt bra ännu. Jag gled in till vändningen och hade en väldigt dålig målgång. Men simningen är nästan perfekt, om jag bara fixar till detaljerna så kanske jag kan gå under världsrekordet, sade hon.

Konkurrenterna då?

Ja, de hamnade i bakvattnet av super-Sarah. Emma McKeon, Australien, hade näst bästa semifinaltid på 56,81 och totaltrean Rikako Ikee, Japan – som vann det första semifinalheatet – hade 57,05.

Fyran Dana Vollmers semifinalsimning väckte frågetecken.

Maskerade formen?

Amerikanskan, som födde barn i mars i fjol och gjort comeback, gick ut i ett våldsamt tempo och låg med 26,10 under Sjöströms världsrekord efter halva loppet.

Sedan tog det stopp. I mål var hennes tid inte bättre än 57,06, en halv sekund långsammare än i försöken.

Maskerade amerikanskan formen – eller orkade hon helt enkelt i det höga tempot?

– Jag fokuserar på mitt eget lopp, alla kämpar med sitt, sade Sjöström.

Allt ser upplagt ut för att Sjöström ska fixa den titel som hon saknar och göra slut på Sveriges 16 år långa guldtorka i simsammanhang i OS.

Att simma sent på kvällen verkade inte heller beröra henne. Finalpassen startar klockan 22 lokal tid på kvällen för att det ska vara "prime time" för amerikanska tv-tittare. Det är fyra timmar senare än vad simmarna är vana vid.

– Det känns överraskande bra, även under förberedelserna har kvällspassen känts bra. Jag har varit segare på dagarna. Men det var tufft när man skulle gå och vila sig så sent, jag tror vi hade ätit lunch klockan 17. Att sova efter det...man kände sig helt förstörd när man vaknade.

Det märktes inte i bassängen.

Där är det redan nu guldskimmer över Sjöström.

Mer läsning

Annons