Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skagius går sin egen väg – berättar om sin okända sida: "Retat gallfeber på en och annan"

Han har OS i siktet mer än någonsin. Under veckan drog en motiverad Johannes Skagius igång sin träning igen med målet Tokyo om fyra år. "Jag ser en chans att tjuvstarta min satsning när de andra är i Rio", säger bröstsimmaren.

Annons

Nya mål och hårdträning för bröstsimmaren från Sundsvall.

Det blev ingen OS-biljett denna gången för bröstsimmaren Johannes Skagius. Men han deppar inte för det. När tävlingarna drar i gång borta i Rio tränar han motiverat och fokuserat mot nya mål.

– Siktet är på OS i Tokyo om fyra år. Då ska jag ta medalj. Och tar jag en medalj på kortbane-VM i vinter kommer jag inte gråta över OS.

Läs också: Skagius vill lägga de senaste årens bedrövelse bakom sig - siktar redan på nästa OS: "Jag känner mig riktigt på gång"

I måndags fick Skagius, som numera bor och tränar i Österrike, nog av att vila från träningen. Då hade han haft en och en halv vecka ledigt hemma i Sundsvall.

– Det är tråkigt att inte träna. Jag är dålig på att vara ledig. Man vill ju inte vara ifrån det roligaste man vet. Jag gör det jag alltid har drömt om. Träna, tävla och äta. Att äta är viktigt, säger 21-åringen.

I måndags startade försäsongsträningen för Johannes Skagius.

I Sundsvall blir han kvar till någon gång i september. Han förhandlar med tränaren Dirk Lange i Österrike om att få stanna lite längre än det var tänkt för att kunna vara med på Sundsvalls SS tävling, som kommer att köras utomhus för första gången.

Den beryktade demontränaren beskriver han som rolig, hård och kunnig.

– Han är väldigt intresserad av vikingar. På SM i höstas sa han åt mig att vara Ragnar; "full speed and no mercy, then enter Valhalla". Jag skulle gå ut hårt och dö på slutet.

Läs också: Klart: Skagius får fortsätta sin satsning mot OS 2020 tillsammans med världseliten i Österrike

Skagius är en simmare som vet vad han vill och vad som fungerar för just honom. Där passar inte alla tränare in i bilden. Han säger själv att han har förtroende för många tränare, men inte för egen skull utan för hur de tränar andra simmare.

– Jag gör min egen grej. Det har jag alltid gjort. Ibland när jag har varit på landslagsläger har jag fått ett pass som tränarna vill att jag ska simma. Då har jag sagt "nej jag vill göra så här istället". Det har väl retat gallfeber på en och annan. Men jag vet vad som funkar för mig.

Dirk Lange levererar passen bröstsimmaren ska utföra på hemmaplan. Fokus på kvalitet framför kvantitet är vad Skagius förespråkar det är vad han får ut av träningen med den meriterade tränaren i Österrike.

– När jag har kommit till träningen ibland och sett passet vi ska köra har jag frågat om han skämtar. Men det gör han inte, och vi diskuterar alltid passen i förväg för att vi ska stå på samma sida.

Förutom längderna i bassängen blandar han träningstiden med crossfit, gymmet och löpning.

– Jag tränar 16-17 pass i veckan i Österrike. Nu blir det runt 13. Dirk kallar det en lugn uppstart.

Höghöjdsträning finns också i sikte. Fast inte uppe i bergen, utan när han sover.

– Jag sparar till ett höghöjdstält som man sätter över sängen, som simulerar att man är på hög höjd, säger Skagius.

I Sundsvall har han familjen, flickvännen och utebassängen förstås. Den håller han kär.

– Det är det tråkiga med träningen i Österrike. Det är bara inomhus. Och jag saknar havet. De är dåliga på hav där nere.

De två tunga åren med sjukdomar som ställde till det har han lagt bakom sig. Nu har han hittat flytet igen.

– Förra året byggde jag mycket muskler på kort tid. Men jag kunde inte använda dem. Jag var som en traktor. Stark men långsam.

Sitt personbästa på 100 bröstsim i långbana satte han 2013, 1.00.85. Han vill under minuten och kanske spränger han gränsen redan i höst.

– Jag höll en fart för att simma på 59.5 på SM fram till 80 meter. Sen mötte jag en hård vägg av mjölksyra. Det är de där sista 20 jobbiga meterna är finliret kvar att jobba på.

Felix Balkerud, Johannes Skagius och Johan Strandberg tränar tillsammans.

När han drog igång träningen igen var det inte ensam. Två unga och lovande Sundsvallssimmare hänger med både i gymmet och i bassängen.

– Om Skagius bjuder in en tackar man inte nej. Det gör nog ingen, säger Johan Strandberg.

Skagius flytt till Österrike har också gett ringar på vattnet för Felix Balkerud som har varit nere och tränat med Lange.

– Jag vill flytta dit när jag går ur nian nästa år för att träna, säger han.

Om Skagius är motiverad och beslutsam i sin träning är hans ödmjukhet på samma nivå. Han hejar och ler mot människorna han möter på bassängkanten. Två kvinnor på läktaren kommenterar den långa simmaren som en så trevlig person.

Den nordiska mytologin verkar hänga med även där.

– Han ser ut som en viking, säger de när han simmar förbi.

Läs också: Johannes Skagius under drömgränsen på EM: "Otroligt skön känsla"

Mer läsning

Annons