Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skagius vill fortsätta satsningen i Österrike – väntar på besked från klubben

Efter en trög start på EM fick Johannes Skagius simningen att lossna. Nu vill han fortsätta satsningen hos Dirk Lange i Österrike. Just nu väntar simtalangen på besked om han får förutsättningarna som krävs. "Jag vill stanna så länge jag kan i Österrike", säger Sundsvallssimmaren.

Annons

Johannes Skagius.

På 100 meter bröstsim misslyckades Johannes Skagius under EM i London, men på 50 meter och i lagkappen fick han till det.

LÄS OCKSÅ: Skagius under drömgränsen på EM

LÄS OCKSÅ: Sundsvallstalangen Skagius femma på EM

– Även om inte 100 gick som jag vill är jag väldigt nöjd. Nu ser jag att träningen ger resultat, säger han på väg hem från europamästerskapet.

Träningen har Skagius den senaste tiden bedrivit hos Dirk Lange i Österrike. Det vill han fortsätta med.

– Jag vill stanna där så länge jag kan, just nu väntar jag på svar från klubben, säger Skagius.

Klubben han pratar om är Sundsvalls Simsällskap, och svaret han väntar på är huruvida de kan fortsätta att hjälpa honom ekonomiskt.

– Utan deras stöd hade det inte varit möjligt för mig att göra den här satsningen, det vill jag hylla dem för. Jag får i princip lägenhet och mat betalt av klubben, utan det hade det nog inte gått. Jag hoppas klubben kan få stöd av Sundsvall också så att de kan göra den här satsningen tillsammans med mig, säger Skagius.

– Jag vill fortsätta tävla för Sundsvall, det är min moderförening och jag vill ge tillbaka till dem. Så jag hoppas vi hittar en lösning.

LÄS OCKSÅ: Landslagssimmaren flyttar från Sundsvall

Den sista juni måste han flytta ut ur lägenheten i Österrike och innan dess hoppas han på ett besked om framtiden.

En framtid som han alltså hoppas ska vara i Österrike.

– Dirk har hur mycket erfarenhet som helst, dessutom kommer det simmare från hela världen och tävlar med oss. Det är väldigt utvecklande, säger han.

Följ med Johannes Skagius ned i bassängen under ett lopp i spelaren ovan. Inslaget spelades in inför SM-veckan i sommar.

Hur hård är Dirk Lange som tränare?

– Han är hård. Ett exempel är när vi körde en variant av crossfit på gymmet. Jag skulle köra 30 repititioner bänkpress och sedan 30 armhävningar direkt efteråt, i sex varv. Jag la på 50 kilo på bänkpressen och tänkte att det var tufft. Jag klarade 20 armhävningar, sedan fick jag kämpa ordentligt. Då kom han och frågade vad jag höll på med och sa "det här gör min fru". Sedan la han på tjugo kilo till.

Lange kör hårt med Skagius – och Sundsvallskillen känner att det gett resultat.

– Han är väldigt duktig på att inspirera. Sedan har jag aldrig arbetat så metodiskt, vi har brutit ned tiderna på till exempel 50 meter till 15, 25, 35 och 50. Nu har jag stenkoll på hur jag simmar varje del av loppet och kan verkligen jämföra.

Även om det inte blir något OS för Skagius i Brasilien det här året så är det fortfarande de olympiska spelen som är det stora målet. Spelen om fyra år det vill säga.

– Egentligen är det OS 2020 som förbundet verkligen satsar på mig inför, det har de varit tydliga med. Det är så jag ska vara som bäst, och mitt mål är att jag ska ha guldet. Man ska inte ljuga om det, säger Sundsvallssimmaren.

LÄS OCKSÅ: Så ska Johannes Skagius ta nästa steg – mental träning och fler tävlingar

Mer läsning