Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skagius vill lägga de senaste årens bedrövelse bakom sig - siktar redan på nästa OS: "Jag känner mig riktigt på gång"

Artikel 2 av 3
SM-veckan sommar 2016
Visa alla artiklar

Misslyckandet under EM i London tidigare i våras blev kulmen på en tre år lång uppförsbacke med den ena motgången efter den andra – nu är Johannes Skagius less på att trampa vatten och siktet är redan inställt mot nästa OS, 2020. "Då har jag förhoppningsvis blivit kvitt mina ständiga motgångar och jag tror faktiskt vi kan tävla om medaljer då, med vårt talangfulla lag."

Annons

Vistelsen i London var planerad att bli en lyckad sådan och krönas med en säkrad plats i flygplanet mot Brasilien senare under sommaren - en misslyckad insats på 100 meter bröstsim innebar dock att Sundsvalls-simmaren inte nådde OS-kvalgränsen och drömmen om Rio fick stanna vid just, en dröm.

– Det var verkligen inte vad jag förväntade mig och då kändes det väldigt, väldigt jobbigt.

Som plåster på de då färska såren fick Johannes avsluta starkt med en femteplats på 50 meter bröstsim –något han följde upp med att simma Sverige till en sjätte placering i lagkappen med ett nytt personligt rekord då han för första gången dittils i sin karriär simmade under drömgränsen på en minut. Något ni kan läsa mer om här.

– Jag fick ju i alla fall visa i lagkappen vad jag har inom mig, att jag har något bra på gång och den insatsen fick mig att känna mer säkerhet på att jag har vad som krävs.

Johannes Skagius simmade snabbast av alla i försöksheaten på 50 meter bröstsim - här fixar han simglasögonen just innan det lyckosamma loppet.

Kanske har vindarna nu vänt för Johannes, som i de tre senaste åren varit förföljd av såväl mentala som fysiska hinder. För två år sedan, under förberedelserna till EM-kvalet, drabbades han av hjärtsäcksinflammation och efter det har han haft svårt att komma tillbaka i gammal god form – tills nu.

– Jag känner mig riktigt på gång och har hittat den där rätta motivationen för att komma upp igen.

Men det har varit tre rätt tuffa år, va?

– Ja, jag har haft väldigt mycket motgångar, fler än vad man borde få ha.

Det som inte dödar, det härdar säger man ju.

–Ja, precis och jag ser redan framemot resterande del av min karriär utan motgångar.

När vi träffar Johannes i Norrköping är SM-veckan inne på sin tredje tävlingsdag där han just simmat av efter att under förmiddagen simmat snabbast av alla i försöksheaten på 50 meter bröstsim – med en tid på drygt 1 sekund och 2 tiondelar efter sitt såväl personliga som svenska rekord.

– Det känns bra och jag har goda chanser i finalen, men Erik Persson är ju alltid vass så han får jag se upp i finalen!

Alla artiklar i
SM-veckan sommar 2016
Annons