Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Singelolycka med lastbil på E4 i höjd med Bjästa – läcker ut frätande vätska

Vid halv sex på fredagseftermiddagen fick SOS ett larm om en trafikolycka med farligt gods. Olyckan ska ha skett på E4 i höjd med Bjästa, Örnsköldsvik i norrgående riktning.

För Plus-kunder (uppföljning): Explosionsrisk efter lastbilsolyckan i Ö-vik – 40 ton frätande vätska kan ha läckt ut

För Plus-kunder (uppföljning): Räddningsledaren om den dramatiska insatsen efter lastbilsolyckan: "Kan bli så att E4 måste spärras av"

Enligt uppgifter från räddningstjänsten i Örnsköldsvik ska en lastbil ha fått skador på släpet som innehåller tonvis med väteperoxid.

– Vi vet inte exakt vad som orsakat olyckan, annat än att det är väldigt halt på vägen där lastbilen körde av, säger Victor Kvamme, Inre befäl på räddningstjänsten Örnsköldsvik.

Vid tidpunkten för olyckan var lastbilen för tung för att bärgas. Inititalt tänkte räddningstjänsten använda sig av en tankbil för att suga upp och frakta bort vätskan. Men på grund av explosionsrisken, valde man i stället en annan väg.

– Efter samtal med kemexperter kommer vi istället att släppa ut vätskan i naturen och späda ut den med vatten, säger Victor Kvamme.

Vätskan som läckte ut var väteperoxid, som enligt räddningstjänsten både kan vara frätande eller starkt oxiderande.

Olyckan hade en stor påverkan på trafiken, men vid 19.45-tiden meddelar Trafikverket att trafiken ska flyta på i båda körriktningar. Under lördagsförmiddagen ska lastbilen bärgas.

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta Allehanda.se via telefon: 0611-72006, mms/sms: 72006, e-post: 72006@allehanda.se eller använd Tipsa-tjänsten.