Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sista chansen att fixa klapparna

Det drar ihop sig till slutspurt för årets julhandel när sista minuten-klapparna ska inhandlas.
– Jag brukar tänka mig för innan jag åker och handlar. Jag är gärna ute ganska tidigt på dagen då det inte är så mycket folk, säger shopparen Marie Strandberg.

Annons

När HUI Researchs prognos för årets julhandel kom visade den på att vi åter skulle gå mot ett nytt rekord. Tillväxten i december månad 2015 förväntas bli 5 procent vilket skulle innebära en omsättning på närmare 75 miljarder.

Detaljhandeln har inte uppvisat sådana tillväxttal sedan före finanskrisen och det tyder på att hushållen är trygga och svensk ekonomi stabil.

I Birsta flockas många julklappshandlare. Bert och Berith Häggström har åkt tio mil för att handla julklapparna i Birsta.

– Vi handlar alla julklappar i dag, vi delar inte upp det utan köper allt på en gång, så vi har fulla bilen nu. Nu ska vi äta lite lunch sedan håller vi kanske på ett par timmar till innan vi åker hem.

De passade på att pusta ut på en bänk i gallerian.

– Vi vilar lite nu. Det blir så varmt när man går inomhus med jacka. Vi handlar klappar till barnbarnen.

Enligt HUI:s prognos spås för möbelhandeln bli årets vinnare i julhandeln. En gynnsam bostadsmarknad tillsammans med ett starkt renoverings- och förnyelsebehov hos hushållen tros ha bidragit till utvecklingen.

Marie Strandberg är i Birsta med inköpslistan i högsta hugg för att fixa de sista paketen inför julen.

– Jag kan inte påstå att jag varit ute i god tid, men nu har jag en lista på vad som är kvar. Nu handlar jag till barnen. Jag kommer nog att åka någon vända till innan jag är färdig, jag försöker att ta det rätt lugnt.

Men julfirandet hinner knappt ta slut innan nästa intensiva shoppingvåg drar in – mellandagsrean.

– Jag går inte på någon mellandagsrea, när det kommer till den är jag helt off, säger Marie Strandberg