Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJ planerar utökning av tågtrafiken i norr

Resandet ökar konstant på sträckan Umeå-Sundsvall-Stockholm.
– Om det fortsätter kommer vi att utöka trafiken.

Det säger Petter Essén, affärschef på SJ. Men någon utökning kan inte bli aktuell förrän tidigast i december 2016. Tågplanerna sträcker sig över ett år i taget och i april nästa år kommer ansökan om en ny plan att presenteras.

I dagsläget kör SJ tre dubbelturer per dag längs sträckan.

– Vi har utvecklingen under bevakning. Det realistiska är att vi sätter in en dubbeltur till. Det är en väldig resandetillväxt.

Ökningen av resandet har legat på 13 procent men under våren ökade det till 15-16 procent.

Norrtåg trafikerar sträckan Umeå-Sundsvall nio gånger per dygn. SJ blir ett komplement för arbetspendlare och resenärer som åker långt.

– Vi samarbetar med Norrtåg för att det totala utbudet ska bli så bra och så jämnt spritt som möjligt, säger Peter Essén.

En insändare i Sundsvalls Tidning från en arbetspendlare ledde till ett samarbete mellan bolagen när det gäller biljettförsäljningen.

Läs insändaren: Dåligt att månadskort inte gäller på SJ:s snabbtåg

– Resenären åkte Norrtåg en väg och SJ den andra vilket krävde två månadskort. Det ändrade vi så nu har vi ett gemensamt månadskort för att underlätta för pendlarna.

Norrtågs VD Maria Höglander välkomnar en utökning av SJ:s trafik.

– Det är mycket positivt med mycket trafik på banan, det gör det enklare för resenärerna, säger hon.