Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självklart är tiggeriet organiserat

Varje gång ledarsidan skriver om de tiggande EU-migranterna får vi mängder av reaktioner. Många av dem handlar om att tiggeriet är organiserat. Och att detta med nödvändighet är något dåligt, och att tiggeriet bör förbjudas. Ofta kryddat med hat direkt mot de människor som tigger.

Inför EU-valet förra året kampanjade Sverigedemokraterna med devisen "Förbjud det organiserade tiggeriet".

Några exempel på organisationer som tigger pengar: Röda Korset, Cancerfonden, Amnesty, Greenpeace, Rädda Barnen, Radiohjälpen. Listan kan göras hur lång som helst. Tiggeriet är mycket välorganiserat. Jag har hittills inte hört många röster höjas för att förbjuda detta organiserade tiggeri. Inte en enda faktiskt.

Självklart organiserar sig EU-migranterna. De samarbetar med varandra, med sina familjer. De har inte sällan stora familjer. De samordnar sina resor till Sverige för att ha råd. De fördelar platser mellan varandra och ger varandra tips. De samåker. De bor tillsammans. Ja, de organiserar sig.

Andra hävdar att tiggarna är otrevliga. Det är inte ett hållbart argument. Jag skulle inte orka vara trevlig om jag bar på ständig oro för att inte kunna betala veden för att värma upp mitt hus åt mina nio barn, oron över att ha en sjuk släkting som inte får vård, oron över att mina barns framtid ska bli lika usel som mitt eget liv. Jag tycker att det är otroligt att de flesta tiggarna ändå är trevliga, ödmjuka, tacksamma och uppför sig, med tanke på vilka bördor som vilar på deras axlar.

Det är märkligt detta att den som är som mest utsatt tycks ha högre krav än andra på sig från omgivningen. Krav på sig att vara perfekt, uppföra sig oklanderligt, buga med mössan i hand. Tiggarna som kommer hit är som folk är mest. En del är trevliga, andra inte. Somliga uppför sig oklanderligt, andra strular till det ibland.

Några av dem är till och med kriminella. Det är inte kriminellt att tigga. Att tiggeriet sedan för med sig kriminella element, personer som i desperation använder de verktyg som finns till hands är inte unikt för de EU-migranter som nu kommer till Sverige.

För jo, det förekommer bråk mellan olika grupper av tiggare. Ibland allvarliga sådana. Det förekommer att vissa EU-migranter utsätter sina landsmän för hot och utpressning, och tar betalt för deras sittplatser. Det är kriminellt. Sådant beteende bör givetvis polisanmälas och lagföras. Men det är inte ett argument för att förbjuda tiggeri, eftersom ett förbud inte löser de problem som finns med fattigdom, misär och diskriminering av romer.

De som kommer hit har blivit trampade på i hela sina liv. De har i omgivningens ögon inte något människovärde. De hör till världens mest diskriminerade grupp människor. Fundera en stund på hur du själv skulle agera om du utsatts för det som romer i långa tider utsatts för. Fundera en stund på vad du själv skulle göra om du aldrig fått någonting gratis. Om du aldrig hade känt trygghet, inte haft någon att lita på. Inte något förtroende för myndigheter eller andra än din familj.

Om du kommer fram till att du skulle uppföra dig oklanderligt, till och med kunna göra dig själv osynlig – grattis! Om inte – du är uppenbarligen en människa.

Läs fler ledare av Mirjamsdotter:

Den statligt sanktionerade antiziganismen

Mångfald i praktiken tack vare rättviseförmedlingen

Lärarna behöver arbetsro, inte fler arbetsuppgifter

Ångest är ingenting att hymla med