Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Självklart ska fritidspedagoger ha legitimation

I Sundsvalls tidning den 30 januari så skriver företrädare för Lärarförbundet (Linda Enström och Johan Norberg) om att det bör införas en legitimation för fritidspedagoger, precis som det finns för lärare och förskollärare. Man ställer också frågan om vad de olika partierna gör för att påverka sina riksdagsledamöter.

För oss Socialdemokrater är svaret enkelt. Legitimation för fritidspedagoger är ett krav vi driver i riksdagen. Vi var tydliga redan när de andra legitimationerna infördes att detta bara var ett första steg. Vi lyfte redan då fram fritidspedagogerna och ville ha förslag om hur man kunde kvalitetssäkra detta yrke, men de borgerliga sade nej. Jan Björklund har konstaterat att fritidspedagoger inte är lärare, och ska därför inte ha legitimation.

Vi socialdemokrater har en annan syn på fritidspedagoger. Vi inser vilken viktig pedagogisk verksamhet de bedriver och tycker statusen på detta yrke bör höjas. Det är en viktig del i arbetet för att höja resultaten i skolan.

Mikael Damberg (S)

Riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson

Joao Pinheiro (S)

Gruppledare i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel