Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöbodsbygget i Juniskär polisanmält

Bråket om sjöbodsbygget i Juniskär fortsätter. Sedan den 9 juli står bygget stilla och nu är byggherren polisanmäld. Misstankarna gäller miljöbrott och det är länsstyrelsen som lämnat in anmälan. Men Lars Hallberg som reser boden tar det hela med ro.
Nu får tiden utvisa vad som händer, säger han.

Ända sedan i våras när Lars Hallberg började resa sin sjöbod i Juniskär har det stormat kring bygget. Boende från sex fastigheter i området har överklagat bygglovet och menar att sjöboden är för hög och ligger för långt ut i vattnet. Den 9 juli stoppades också bygget av stadsbyggnadsnämnden vid Sundsvalls kommun.

Sedan dess har det inte hänt någonting och det är det som är så tragiskt, säger Lars Hallberg.

Det var också stadsbyggnadsnämnden som tidigare gav dispens från strandskyddsbestämmelserna och beviljade bygglov till sjöboden och då gav man även tillstånd för renovering av en stenkista. I samband med de arbetena finns det enligt länsstyrelsen misstankar om att både grävning och muddring har skett i strandområdet. För att få utföra sådan vattenverksamhet måste man först anmäla det.

Det finns ett allmänt dumpningsförbud för muddermassor på det här viset. För att få göra sådana arbeten ska man ha ett tillstånd av Naturvårdsverket i Stockholm, säger Lars-Ola Norén, handläggare av naturvårdsärenden vid länsstyrelsen.

Något sådant tillstånd finns det enligt länsstyrelsen inte och det är en av anledningarna till att man polisanmält ärendet. Lars-Ola Norén menar att det skett en ganska omfattande grävning i området. Dels har material lagts upp på land och dessutom har det fyllts ut i vattnet för att bygga upp den cirka 31 meter långa piren. Något som det enligt miljöbalken är brottsligt att göra utan tillstånd och därför har länsstyrelsen agerat.

Det är ju så att finns det misstanke om brott så ska länsstyrelsen lämna det vidare till polismyndigheten för vidare utredning och det är det vi har gjort, säger Lars-Ola Norén.

Enligt anmälan gäller det misstanke om överträdelser gentemot miljöbalken på tre punkter. Överskridande av bestämmelserna för strandskyddet, otillåten vattenverksamhet och dumpning av avfall samt utläggning av muddringsmassor. Men Lars Hallberg menar att han inte alls gjort något fel.

Det är ju naturligtvis ett sista tappert försök att få stopp på det här. För det har ju inte varit något snack om strandskydd eller annat tidigare, säger han.

Ärendet lämnades under måndagen över till åklagare men enligt Per-Erik Lindbäck, som utreder miljöbrott vid polisen, så är det ingenting man prioriterar i nuläget.

Det här är ju inget akut ärende och vi har en viss turordning som vi går efter, säger han.

De boende har även anmält hela förfarandet med bygglovet till länsstyrelsen. Därför har länsstyrelsen upprättat ett tillsynsärende där man kommer att titta på om Sundsvalls kommun meddelat bygglovet i enlighet med plan och bygglagen.