Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Dottern måste få tillbaka mamman – straffa rasisterna

Just den helgen när vi ska tända ljus på kyrkogårdarna och minnas våra anhöriga, så stjäl rasister hennes mamma.

Det gör en redan makaber historia ännu brutalare.

Jag scrollar av ohejdad vana genom twitterflödet på lördagsmorgonen. Och hittar en bild på en blåslagen äldre kvinna som är väldigt bekant. Den där sorgsna blicken känner jag igen från en nyhetsartikel vi gjorde för flera år sedan. Blicken lämnade mig ingen ro då och med den falska bildtext en rasist gett Karin Forslunds ansikte nu på Facebook växer raseriet: Det här får inte passera utan rättsliga påföljder.

Då är vi förlorade.

2014 skrev vi om Karin Forslund som ramlat och slagit sig illa, för att hon inte ville besvära en redan stressad omsorgspersonal. Hon och hennes anhöriga ville berätta för helahälsingland.se om den ohållbara situationen inom äldreomsorgen. Karin Forslund avled kort efteråt.

Och nu har alltså porträttet använts av skrupelfria rasister i sociala medier där man fabricerat en historia om att hon skulle blivit misshandlad av invandrare i Jordbro.

Kampen mot lögner, påhitt, förtal och falska nyheter på nätet pågår ständigt. Den är ojämn och stundtals hopplös. Därför är det av största vikt att just historien om Karin får statuera exempel. Och att hennes anhöriga orkar driva ärendet är ovärderligt för rättvisan och framtiden.

"Jag blev oerhört ledsen och frustrerad. Hela familjen är chockad och förbannad. Att inte mamma ska få vara i fred! Mamma trodde på allas lika värde och hade blivit oerhört ledsen och arg om hon hade levat i dag."

Inga-Maj Säärelä är dottern som blev bestulen på sin mamma. Hon har polisanmält ärendet. Också Näthatsgranskaren har uppmärksammat den falska historien om "Stina, 85 år".

Dottern känner naturligtvis sin mamma bäst av alla. Och även om det smärtar att se den dramatiska bilden igen och igen, så är hon övertygad om att Karin, om hon levt, ställt upp för att stoppa lögner på nätet.

Att fallet drivs i rättsliga instanser är viktigt ur flera aspekter. Självfallet i första hand för Karin Forslunds familj. Men också för dem som systematiskt använder internet för att piska upp hatstämningar och hoppas på att lynchmobben ska göra jobbet. I förlängningen hotar det hela rättssamhället om man kommer undan med sådana tilltag.

Det är också viktigt ur ett pressetiskt medieperspektiv. Enskilda medborgare måste känna sig trygga med att påtala orättvisor och kunna tala ut i seriös media utan att senare användas i helt oseriösa och kriminella sammanhang.

Karin Forslunds minne kan få en alldeles speciell betydelse för oss alla.

Det är också en påminnelse för den enskilde Facebookanvändaren: Om det låter för otroligt för att vara sant, så är det förmodligen inte sant.

Vi kan fortsätta tända ljus för våra anhöriga denna helg och hedra minnet av dem som betytt så mycket för oss. Karin Forslunds minne kan få en alldeles speciell betydelse för oss alla.

Läs nyhetsartikeln: Stulen bild används av rasister på nätet