Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: En värld som letar syndabockar

En surrealistisk upplevelse som om George Orwell signerat både manus och regi.

Det är den känslan som stannar kvar efter att ha iakttagit förra veckans dramatiska händelseutveckling, lite från sidan. Närmare bestämt från Krakow, Polen, via sociala medier.

Väl hemma på söndagskvällen får jag klart för mig att alla svär sig fria. Varken regeringen, Säpo eller medierna kan ställas till svars för att en oskyldig 22-åring pekats ut som terrorist. Den mest jagade människan under ett dygn, som fått fronta varenda löpsedel, nyhetssajt och nyhetssändning med namn och bild.

Samtidigt utspelar sig ett annat drama. SVT har utsett programledaren Gina Dirawi som julvärd. Här går tydligen proppen ur helt för vad som får anses vara en anständig debattnivå. Förutom att stolliga SD-politiker undrar om de inte längre ska få äta julskinka, så skrivs indignerade ledare om public services vänstervridning.

Gina Dirawi anklagas för antisemitism. Så till slut måste Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) gå in och försvara henne. "Gina Dirawi tog avstånd och bad om ursäkt för flera år sedan. Sedan dess har såvitt SKMA känner till inget inträffat som skulle sätta hennes ursäkt i tvivelsmål. Därmed är saken för SKMA:s vidkommande utagerad. Den nu pågående hetsen mot Dirawi som muslim är vedervärdig."

De om några vet hur det är att leva i en värld som letar syndabockar. Det blir man om inte annat plågsamt medveten om i Krakow.

Det är klart man blir orolig när säkerhetsnivån höjs i Sverige. Det är klart att man inte riktigt förstår uppmaningen "lev som vanligt men var extra vaksam". Det är klart att Parisattentaten finns i färskt minne och att inte 19 polisräder i Bryssel går obemärkt förbi.

Man är inte mer än människa. Beter de sig inte lite skumt, de där fyra mörka männen som byter plats hela tiden, i väntan på boarding? Vad ska jag göra med min vaksamhet mer än att försöka ägna mig åt något slags sannolikhetsresonemang?

Statsministern anklagas för att uppträda förvirrat och förkylt. Inrikesministern utnämns till hjälte. I alla fall för en stund. Även Säpo är förtroendeingivande, också för en stund.

De skiftar fort när en hel nation är skrämd från vettet. Föremålen för vår hjältedyrkan.

Men rubriker som "Här grips terroristen" och ännu värre "Ladies and gentlemen, we got him", Göteborgs-Postens retoriskt amerikaniserade bidrag till hysterin – vad gör det med den oskyldige 22-åringen?

40 poliser stormar också in i en biosalong i Stockholm i helgen ser jag på Facebook. En mörk man sitter och håller en väska i knät och ser nervös ut. Det räcker.

Och vilka frön är nu sådda? Vilken rök uppstår utan eld?

Den som erkänner att det gick överstyr i helgen är min hjälte.