Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Friheten att få klä sig som hon vill tolkas alltid som förtryck

Artikel 4 av 6
Friheten
Visa alla artiklar

Tänk om det vore så enkelt att vi kunde enas om att kvinnor får klä sig hur de vill. Och i stället fokusera på det underliggande stigmat, den upprörande symboliken där vi sätter likhetstecken mellan ett klädesplagg och kvinnoförtryck och genom en nyanserad debatt föra demokratiseringsprocessen framåt – så att man faktiskt kan dra slutsatsen att varje kvinna gjort ett fritt val.

För när såg du senast en het debatt om mäns klädval? Några heta sommardagar om året kanske. Och då handlar det mest om den motbjudande vanan att vissa män går in i livsmedelsbutiker med bar överkropp eller så fort semestern nalkas, bär shorts och sandaler med strumpor i tätbebyggt område. Vi skämtar om bristen på smak och konvenans.

Men när det gäller slöjan, hijaben, är det på allvar. På liv och död. Det blir storpolitik, förbudsförslag, upprörda känslor. Och ibland, eller alltför ofta, öppen islamofobi. Det är så enkelspårigt och trist. Och det hjälper sällan den kuvade.

I höstas, när jag satt på en uteservering i centrala Amsterdam och njöt av en cappuccino, föll blicken på en småbarnsfamilj. Kvinnan, iförd en niqab, studerade menyn. Mannen försökte hålla reda på de två småbarnen som ivrigt väntade på att få beställa... glass kanske. Plötsligt ser jag servitören försiktigt närma sig familjen. Plocka ihop menyerna, konversera med mannen i korta ordalag. Familjen reser sig genast och lämnar serveringen. På ett ögonblick är de bortom synhåll. Inte många noterade vad som hände, ingen dramatik, men jag var tvungen att googla fram de holländska reglerna och hittade förbudet mot niqab på offentliga platser.

Vad vill jag ha sagt med detta? Tja, bland annat att barnen blev utan glass, att familjen förmodligen kände sig förnedrad och att kvinnan antagligen inte blev emanciperad på kuppen. Men alla andra gäster på den fullsatta, solbadande uteservering slapp känna sig illa till mods.

När svenska, kvinnliga ministrar bär slöja när de befinner sig på uppdrag i Mellanöstern, rasar en upprörd debatt här hemma. Det sägs legitimera kvinnoförtrycket. När feminister försvarar kvinnors rätt att bära slöja, får de massiv kritik för att de inte stödjer kvinnor som vill kasta slöjan, i de länder där plagget enbart och med rätta förknippas med tvång.

Med det senare följer ett mycket allvarligare förtryck som vi inte kommer tillrätta med om vi inte lyfter på slöjan och på riktigt undersöker vad som pågår.

När sportbutiker säljer burkini når debattvågorna surfläge: För visst är det bättre att muslimska flickor och kvinnor inte lär sig simma alls än att de har heltäckande badkläder?

Även om den underliggande problematiken är komplex så finns det självfallet vissa sammanhang där klara regler är att föredra i ett sekulariserat samhälle: Arbetsgivare bestämmer klädkoder på jobbet, alla barn ska ha samma möjligheter att tillgodogöra sig undervisning och fritidsaktiviteter, kläder ska inte försvåra identifiering av människor i olika sammanhang och i vissa arbeten och ämbeten är det rent olämpligt att skylta med sin religiösa tillhörighet (oavsett vilken den är).

Det är väl helt enkelt så att vissa kvinnor har valt att bära slöjan frivilligt. Andra tvingas. Med det senare följer ett mycket allvarligare förtryck som vi inte kommer tillrätta med om vi inte lyfter på slöjan och på riktigt undersöker vad som pågår.