Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Hoppas det finns en plan bakom nedskärningen - annars finns risk för kaos

 
Nedskärningar på Arbetsförmedlingen
Visa alla artiklar

Arbetsförmedlingen (AF) är nog den myndighet som fått utstå mest kritik under åren. Undertecknad tillhör sannerligen en av kritikerna. Och det har funnits goda skäl då ineffektiviteten varit slående. Framför allt när det gäller vad vi vanliga dödliga trott varit dess huvuduppgift; att skaffa jobb åt arbetslösa.

Under senare år har den så kallade matchningen nagelfarits. Det vill säga att sammanföra arbetsgivare som söker en viss kompetens med arbetssökande som sitter på kunskapen, eller som skulle kunna utbildas till bristyrkena. Statistiken för hur detta har fungerat har inte imponerat.

Men man ska också säga till Arbetsförmedlingens försvar, att oavsett regering, så har arbetsbördorna ökat. Alltmer av integrationsarbete och social verksamhet har lyfts över på kontoren. Och i takt med att myndigheten fått en massa annat att syssla med, har arbetsgivare slutat att anmäla lediga jobb till förmedlingen och i stället sökt sin arbetskraft på annat sätt.

Att det för en nyanländ tar över sju år att få jobb i Sverige har varit ett annat kritiskt argument som lagts på Arbetsförmedlingen. Lite orättvist kan tyckas då integrationen oftast hindrats av stelbenta regler och politisk ineffektivitet. Att de haft att jobba med människor med låg utbildning och noll kunskaper i svenska språket måste också vägas in. Generaldirektör Mikael Sjöberg meddelar nu att de fått ner genomsnittstiden till fem år.

Läs också: Snabbspåret går i snigelfart - branscherna börjar bli desperata

Så på onsdagen kom kallduschen: 4500 anställda på Arbetsförmedlingen varslas. 800 miljoner kronor mindre i myndighetens budget är orsaken (M/KD-budgeten) . Tidigare har extratjänster tagits bort och drabbat dem som står längst från arbetsmarknaden, det vill säga människor med invandrarbakgrund och låg utbildning, funktionshindrade och långtidsarbetslösa. En neddragning som motsvarar 4,5 miljarder kronor mindre för 2019 jämfört med 2018 för programinsatser.

Det är självfallet en tung dag på alla Arbetsförmedlingens kontor i dag, då varslet drabbar hela landet. Och lika självfallet sprider sig en oro bland alla de tusentals människor som är beroende av myndighetens tjänster.

Summorna är gigantiska men man ska betänka att Arbetsförmedlingen idag har cirka 13 500 anställda och 430 konsulter fördelade på 242 arbetsförmedlingskontor. Den totala budgeten uppgår till cirka 80 miljarder kronor.

Det är självfallet en tung dag på alla Arbetsförmedlingens kontor i dag, då varslet drabbar hela landet. Och lika självfallet sprider sig en oro bland alla de tusentals människor som är beroende av myndighetens tjänster.

Så därför får man hoppas att det finns en genomtänkt plan i januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L hur privata arbetsförmedlingar och bemanningsföretag ska möta behovet.

Att fackförbundet Unionens tidigare ordförande Cecilia Fahlberg, som haft som uppdrag att utreda Arbetsförmedlingens framtid, går emot denna överenskommelse, är inte särskilt förvånande. Hon menar att AF redan är inne i en förnyelseprocess och privata aktörer redan är inkopplade på matchningen.

I så fall är det väl utmärkt om kostymen krymper. Skattemedel ska användas så effektivt som möjligt. I all myndighetsutövning. Och man får inte glömma bort kärnverksamheten. För om de utan jobb inte kommit ut i arbete under högkonjunkturen blir det inte lättare när långkonjunkturen nalkas.

Läs fler ledare av Lilian Sjölund i ämnetArbete gör dig jämställd

Tryggheten ligger i riktiga jobb

Invandrarna tar jobben

Misslyckas med praktikplatser? Förmedla riktiga jobb då!

"Skitjobb" sökes