Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Hota inte med avgrunden, herr talman!

Det är visserligen ett problematiskt politiskt läge i Sverige. Ja, helt unikt. Inte på 60 år har vi ställts inför hotet om extra val på allvar. Men "avgrunden" öppnar sig knappast.

Vår 100-åriga demokrati är solidare än så.

Vi får nog vara lite varsamma med orden eftersom det finns en alarmistisk rörelse som titt som tätt hävdar att systemkollapsen är nära förestående.

Sverige tuffar på med en S-övergångsregering. Och nu också en M-KD-budget som antogs förra veckan av riksdagen. Knepigt? Ja, men undergången är inte här.

Man kan lida med talman Andreas Norlén. Han gav i söndagens Agenda (SVT) uttryck för sin besvikelse; Vi borde verkligen ha kommit längre än så här. Nu är det dags för en tredje statsministeromröstning och då vore det bra om det fanns realistiska förutsättningar (och förväntningar) på att kandidaten kan bilda regering. Inte som hittills – alla visste redan att Kristersson (M) och Löfven (S) skulle få kalla handen av riksdagen.

Läget blir mer akut vid en fjärde omröstning. Löser sig inte regeringsfrågan då, återstår extra val.

"Det finns 400 miljoner skäl att undvika ett extra val", hävdar talmannen och syfta på att ett val kostar 400 miljoner kronor.

Hur det än blir med den saken, så firar vi jul om en vecka. Inte alls nära avgrunden.

För de enskilda partierna finns det förstås andra, än de rent ekonomiska anledningarna, att försöka komma överens. Men om nu partierna är oförmögna att förhandla fram en lösning må vi ha ett extra val. Det är ett underbetyg till politikerna och det kommer inte att välkomnas med någon större entusiasm av väljarna. Men det är ingen avgrund som öppnar sig.

Läs mer: Skambud och kravlistor - förhandla inte inför kamerorna

Väljarna kan göra förflyttningar vid ett skarpt läge. De kan belöna den partiledare de tycker har tagit störst ansvar. Eller tvärtom. Det behövs inga enorma förflyttningar för att spelplanen i riksdagen ska bli en helt annan.

I början av den här veckan får vi besked om fredagen innebär en tredje statsministeromröstning. Hur det än blir med den saken, så firar vi jul om en vecka. Inte alls nära avgrunden.