Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjölund: Skakande skildring – stinker värre än hästskit

Hästnäringen i Sverige omsätter 46 miljarder kronor och sysselsätter 30 000 personer.

Över 500 000 personer rider regelbundet och ytterligare en halv miljon engagerade har kontakt med hästar. För att inte tala om travintresset som lockar drygt en miljon besökare till landets travbanor årligen.

Om inte annat visar mobiliseringen kring Jerringpriset det monumentala hästintresset som råder i landet: hästhopparen Peder Fredricson lyckades ta hem segern när alla trodde på vår främsta kvinnliga idrottare genom tiderna, Sarah Sjöström.

Det är tjejernas stora intresse. Det är mer än ett intresse – det är ett liv, en hängivenhet som är svår att förstå för oss som inte delar passionen. Tusentals flickor är beredda att gå upp i ottan, ta bussen till hästgården och mocka och rykta, pyssla om och rida en sväng, innan de går till skolan. Varje dag.

Det är de och hästen. Det är frihet och kärlek.

Den handlar mycket riktigt om makt, lögner och svek. Svek på alla nivåer. Maktmissbruk i dess värsta form.

Så hur lätta offer är de inte, tjejerna, för skrupelfria, sexuellt störda och utnyttjande ridlärare? Om de säger något, om de avslöjar, riskerar de att inte längre få komma till sitt paradis.

Sveriges Radio P1 har producerat en dokumentär i fem delar: "Hästgården". Den handlar mycket riktigt om makt, lögner och svek. Svek på alla nivåer. Maktmissbruk i dess värsta form.

Den ger en klar och tydlig bild av vad höstens metoo-rörelse handlade om: Inte enskilda medie- och kulturprofiler utan sjuka tystnadskulturer och strukturer som måste sparkas ner lika obarmhärtigt som när en otyglad häst skenar. Annars riskerar fler kvinnor att få sina liv förstörda i unga år.

Hästgården skildrar ett specifikt fall där en Mårten står i centrum. En duktig hästkarl och ridlärare som startar en ridskola på 1980-talet. Med annonser i branschtidningar lockar han unga flickor till gården. Vissa flyttar in och kontrakteras som stalltjejer: de får leva sin dröm 24 timmar om dygnet. Vissa av dem har trasslig bakgrund men här får de ett hem, en familj. Men så rymmer en flicka och polisanmäler Mårten för sexuella övergrepp. Han döms till fängelse men gården drivs vidare. Av tjejerna där en av dem blivit gravid och föder flera av hans barn.

Flickorna vänder sig mot varann, föräldrar tar Mårtens parti, intresseorganisationerna gör ingenting – till och med SVT gör reportage där Mårten framställs som utsatt för en komplott, hopdiktad av lögner. Så när Mårten kommer ut från fängelset fortsätter han som ridinstruktör. Och föräldrar skickar sina döttrar till gården...

Flera decennier senare visar det sig att flickan hade rätt, hon som tvingades fly utomlands undan förtal.

Det här är historien om en hästgård som uppvisar alla tecken på ett sektliknande liv där alla inblandade verkar hjärntvättade.

Men i höstas gjorde också flickor och kvinnor uppror och 13 000 samlades i en Facebook-grupp under hashtagen #visparkarbakut. 3 300 av dem skrev ett upprop där hundratals vittnade om trakasserier, könsdiskriminering och övergrepp. De vill ha svar på vad ansvariga inom ridsporten tänker vidta för åtgärder för att förändra och skydda flickorna och kvinnorna.

Ni kan börja med att lyssna på Hästgården. Skrämmande som en skräckfilm. Det är bara det att det är på riktigt.