Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöstedt vill lägga EU-motståndet på is – varför ska V kratta manegen för slipsfascisterna?

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt skriver i en debattartikel i tidningen ETC att han önskar lägga EU-motståndet ”på is”. Sjöstedt vill för död och pina inte bli hopblandad med det han tycker är nationella krafter och därför valde V att inte kräva en ny folkomröstning om Sveriges EU-medlemskap, efter att Storbritanniens folk röstat för ett EU-utträde. Det är ofrånkomligt att det alltid finns personer som är nationalistiska och främlingsfientliga och som därför röstar mot EU. Dock står det klart att det inte var en majoritet nationalister som röstade för ett EU-utträde för Storbritanniens del; det var till stor del arbetare som ledsnat på nedskärningar, på lönedumpning och nyliberalism.

Vänsterpartiet befinner sig på ett sluttande plan. Man säger att man önskar bryta marknadens makt och det misstror jag dem inte om. Problemet är att i EU är det marknadens diktat som gäller; fri rörlighet som det heter, frihet låter så mycket bättre än att säga som det är, nämligen att konkurrens och marknadsekonomi är lag, genom EU:s fördrag. Frihet är det ord som de senaste uppväxande generationerna fått lära sig är det finaste ord som finns, men om rättvisa talar aldrig nyliberalerna, om solidaritet pratas det aldrig och det är inte konstigt att nyliberalerna inte gör det, deras dröm är inte rättvisa utan ohämmad konkurrens, där den starke, genom den utslagning som en otyglad marknad alltid för med sig, massakrerar den som inte är lika stark. EU:s fördrag förbjuder en rättvis och solidarisk fördelning av våra gemensamma resurser. Meningen med EU är att allt ska konkurrensutsättas: Skolor, vård, omsorg, allmänna kommunikationer (där ej heller färdtjänsten kommer undan) etc.

V kommer att ytterligare kratta manegen för SD om man slopar kravet på ett EU-utträde.

Det är inte konstigt att SD växer i ett samhälle där vår gemensamma egendom säljs ut och samhället faller isär. SD har inga lösningar på detta; tvärtom så är de ett högerparti, med en extra otäck syn på invandring och demokratifrågor. Men när V lämnar EU-motståndet och socialdemokratin för länge sedan bakbundits av det EU-medlemskap som de själva pläderade så entusiastiskt för, då blir utvecklingen att allt fler lämnar de etablerade partierna och röstar på något annat, på SD.

V kommer att ytterligare kratta manegen för SD om man slopar kravet på ett EU-utträde.

Utanför EU kan vi välja vägen bort från högerpolitik och Euronationalism. I stället kan vi slå in på en annan väg, mot internationellt samarbete mellan självständiga stater, vi kan välja att se hela världen och inte bara Europa. Vi kan välja att solidarisera oss med de fattiga människorna i den tredje världen och med alla de människor som finns här på hemmaplan som inte uppfyller marknadens krav på tillräcklig vinst. Vad V kallar ett sådant samhälle vet inte jag, men jag kallar det för socialism!

Vill V agera i kampen för ett rättvist och öppet samhälle är kravet på och kampen för ett EU-utträde ett oavvisligt krav!

Peter Tjernberg

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel