Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjöström blev kvällens drottning på idrottsgalan – vann Jerringpriset för andra året i rad

Sarah Sjöström vann Jerringpriset för andra året i rad.
Ett ungt landslag tog stormslam.
Och tre hockeylegender hyllades.
Så kan man sammanfatta årets idrottsgala.

Annons

På måndagskvällen samlades svenska idrottseliten i Globen för den årliga Idrottsgalan.

Sarah Sjöström blev, tillsammans med U21-landslaget, kvällens stora vinnare och vann både priset som årets kvinnliga idrottare och tog dessutom hem kvällens mest prestigefyllda pris – Jerringpriset.

Dessutom fick hon ta emot Bragdguldet under kvällen.

– En stor ära. Häftigt att få veta att jag skulle få bragdguldet dagen före EM. Då blev det fyra medaljer till efter det. Jag ska göra allt för att stå här igen nästa år, sa Sarah Sjöström under galan.

När det stod klart att hon stod som vinnare till Jerringpriset, efter att ha fåt fler röster än Johan Olsson, blev hon mållös.

– Gud vad roligt! Det här känns helt fantastiskt. Wow alltså... Jag vet inte vad jag ska säga. Jag måste tacka alla som har stöttat mig i min satsning, mina föräldrar och mina träningskamrater, och så klart hela min familj. Utan er hade jag aldrig orkat att kämpa på med sporten, säger Sjöström i sitt tacktal.

Det var andra året i rad som Sarah Sjöström vann Jerringpriset.

Kvällens andra stora vinnare blev U21-landslaget som vann priset som både årets prestation och årets lag. Dessutom blev lagets förbundskapten Håkan Ericson utsedd till årets ledare.

– En stor lycka. Jag är väldigt, väldig glad. Det betyder enormt mycket att få det, en bekräftelse efter många år inom fotbollen, sa Håkan Ericson.

Idrottsakademins hederspris tilldelades hockeylegendarerna Nicklas Lidström, Mats Sundin och Peter Forsberg som fick ta emot stort jubel när de gick upp på scenen tillsammans.

Och bland de som hyllade de tre hockeygiganterna fanns Johan Olsson, som även passade på att hylla dem när han själv gick upp scenen för att ta emot priset som årets manlige idrottare.

– Pulsen är uppe i 200, och det är inte för att jag har gått uppför trappan utan för att jag insåg att jag sitter bordet bredvid mina tre barndomsidoler, Forsberg, Sundin och Lindström. Det var ni som fick mig att vilja bli världsmästare ... och jag blev ju det också, sade Johan Olsson i sitt tacktal.

Han tackade även sin mentala coach och sin fru Anna.

– Utan den uppoffring du gör, utan ditt engagemang och kärlek hade jag aldrig kunnat stå här, sade han.

Priset som årets nykomling fick friidrottaren Khaddi Sagnia ta emot.

– Jag är så otroligt glad, det här betyder jättemycket för mig. Det var stort bara att vara bland de nominerade, sade hon.

Läs också: De tog hem priserna på Idrottsgalan