Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju åtalas för svarttaxikörning i Sundsvall

Samstämmigheten är stor bland de sju som i går åtalades misstänkta för olaga yrkesmässig trafik och bokföringsbrott. De har bara skjutsat kamrater, släktingar och andra bekanta kostnadsfritt.
Mot männen talar polisens filmer från åtskilliga nattliga bilturer.

Från december till februari bedrev polisen spaning över Nytorget, restaurang Esplanads entré och Max. Den tionde februari gjordes taxirazzian som åtta förare fastnade i, och för sju av dem åtalas nu. Den åttonde dömdes i oktober för langning till minderåriga förutom svarttaxikörningarna.

En av de misstänkta, en 65-åring från Sallyhill, förefaller kunna aspirera på titeln den mest etablerade svarttaxiföraren i Sundsvall.

Vittnen hävdar att han sysslat med körningarna sedan 1994. Bland taxiförare har det funnits en irritation mot mannen eftersom han gärna blandat sig med dem och påtalat hur mycket pengar han har kört in under nätterna.

Många av de hörda ordningsvakterna känner också igen 65-åringen och förknippar honom med svarttaxi.

Under förhör och vid konfrontation med polisens filmer har mannen förklarat att han köpt bilen för pengar han vunnit på bland annat trav. De han skjutsat har varit barndomskamrater och kompisar. Att han skjutsat så många kvinnor beror på att han är så populär bland dem och att de ofta ber honom om skjuts.

Han, liksom en till av de misstänkta, är född i Sverige, ytterligare två av de åtalade är svenska medborgare och de tre övriga är asylsökande. Ingen av dem har tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik.

En av männen, som stoppades med passagerare, har gjort en del medgivanden som han sedan tagit tillbaka och därefter på nytt erkänt och sedan förnekat. Enligt uppgifter i förundersökningen ska han ha tagit 50 kronor för en resa inom stan och hundra kronor om det varit en längre resa.