Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJU sidor av SJUkhuset: Avancerad teknisk utveckling – mer vård flyttar in i hemmen

Den allt mer avancerade tekniska utvecklingen inom vården bidrar till att allt mer av sjukvården flyttar hem till patienten i framtiden.
Det menar medicintekniska ingenjören Juha Hämäläinen som spanar in i en framtid som delvis redan är här.

Annons

– Det blir hela tiden mer och mer avancerad utrustning. Och det är även det som är roligt, eftersom man då inte gör samma sak hela tiden, säger Juha Hämäläinen.

47-årige Juha Hämäläinen är en doldis som blåser liv i livsviktiga apparater på Sundsvalls sjukhus. Hämäläinen trivs på jobbet där han arbetat i snart 20 år. Efter fyraårigt tekniskt gymnasium arbetade han under nästan ett decennium på SCA Östrand för att sedan få jobb på Sundsvalls sjukhus på 90-talet.

Kontoret ligger på markplanet på sjukhusets baksida. Bokhyllorna fylls av teknisk litteratur och manualer. Björkarna utanför fönstret är ungefär lika gamla som hans egen anställningstid i landstingets sold.

– Det som är roligast med jobbet är när de ringer från en avdelning när någon utrustning inte fungerar och man måste komma på studs. Patienten kan ligga på operationsbordet och tryckmätningen kanske inte fungerar. Att då förhoppningsvis kunna lösa problemet utan att de behöver skicka hem patienten, då känner man sig nöjd efteråt, säger Juha Hämäläinen.

Han rullar fram en respirator från Intensivvårdsavdelningen (IVA) som han ska göra FU på, det vill säga förebyggande underhåll. Han byter membran och filter med hjälp av en insektsnyckel.

– Det är ett självständigt jobb. Det är ingen chef som säger till mig att jag ska göra det här eller det här, utan jag kan själv lägga upp min dag, säger Hämäläinen.

Vissa dagar gör han bara service. Andra dagar tvingas han göra akuta utryckningar och laga utrustning som inte fungerar.

– Det har blivit mer övervakning och teknik. Och senaste åren har man märkt att personalen har blivit mer stressad och att det dessutom har blivit mindre personal. Tyvärr har man även sett patienter som ligger i korridoren, säger han.

Hur reagerar du på den pressade situationen för vårdpersonalen?

– Det känns inte bra att patienterna ska hamna i kläm av att det finns mindre resurser. Det är klart att man blir oroad, men det blir även mer teknik för att övervaka patienterna, säger han.

Ibland måste Hämäläinen även åka hem till patienter för att laga apparater, till exempel dialysutrustning.

– Jag tror att det blir mer och mer sjukvård i hemmen i framtiden och att man har utrustning i hemmet. Sen kanske det blir ännu mer teknik och IT där man bygger ihop tekniska system över länet, säger han.

Är det här bra eller dåligt?

– Jag tror det är bra, för det följer utvecklingen i andra områden. Man måste gå framåt för sjukvården kan inte stå still utan måste följa IT-utvecklingen, säger Juha Hämäläinen.

Med mer vård i hemmen skulle landstingen dessutom spara både vårdplatser och vårdpersonal.