Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJU sidor av SJUkhuset: Jobbet där livet kan hänga på en skör tråd

På IVA-sjuksköterskan Samuel Jakobssons arbetsplats hänger livet på en skör tråd.
Men trots ett pressat jobb där det ibland handlar om liv och död trivs Jakobsson ypperligt.
– Jag tror inte att jag skulle mäkta med att jobba på en vanlig avdelning, säger han.

Annons

Klockan är sju på morgonen, en intensiv fullmåne lyser över Sundsvalls sjukhus och det är dags för specialistsjuksköterskan Samuel Jakobssons morgonpass vid intensivvårdsavdelningen (IVA). Här vårdas svårt sjuka patienter i alla åldrar.

Ingen dag är den andra lik och patienterna stannar kvar på avdelningen från några timmar, till dagar, veckor och ibland månader. Och även anhörigvården är en viktig del av vården.

– Jag har alltid varit intresserad av dels den tekniska biten, dels hur människor fungerar. Inom intensivvården tar man ett helhetsgrepp och ser på alla organsystem. På andra avdelningar kan jag tycka att det är lite begränsat, medan men här får man lära sig mycket om mycket, säger Jakobsson

Med gymnastikskor på fötterna och en kaffekopp i ena handen sätter han sig ner tillsammans med sjuksköterskan Marie Söderlund. Han får en detaljerad överlämning av natten, där en patient har kommit in med njursvikt. Stämningen är proffsig men ändå hjärtlig.

Jakobsson pratar sedan med patienten som är ansluten till en dialysmaskin och föreslår att frukosten ska intas sittande. All rörlighet är i grunden bra för ett tillfrisknande förklarar han. Övervakningsutrustning sitter på patienten för att hålla koll på EKG, hjärtfrekvens, blodtryck och syrgasmättnaden i blodet.

– Det är så mycket kablar och trådar. Herregud vad kabel det är, säger patienten.

Patienten mår förhållandevis bra, men annars är det oundvikligt att det ibland dör patienter på IVA.

– På något sätt blir det en del av ens vardag, men ibland blir det jättetragiskt. Det är en handfull händelser som jag bär med mig för alltid, säger Jakobsson.

Handlar det om unga människor?

– Ja, så är det. När det handlar om väldigt unga människor, säger Jakobsson.

Han är själv nybliven pappa och har själv blivit allt känsligare, speciellt när det gäller just barn.

Och det finns även andra lägen när det blir extra jobbigt. IVA-sjuksköterskan Eva Brydolf berättar hur en kollega till personalen kom in akut på IVA som patient och var en hårsmån från döden. Upplevelserna ändrar i sin tur perspektiven på vad som är viktigt i livet.

– Det kan vara småsaker som när barnen skrubbar sig eller får ärr i ansiktet. Sånt bekommer mig inte längre när man vet hur skört livet är. När man ser folk som gått i blåställ till jobbet och sedan kommer svårt skadade hit till IVA, säger Brydolf.

Samuel Jakobsson rättar till några sladdar hos en patient och letar efter en blodåder för att injicera antibiotika. Då hörs det en intensiv smäll utanför fönstret.

– Man kan tro att det är al-Qaida, men det är bygget av de nya operationssalarna, säger han och fortsätter att leta efter en läkande väg in i patientens blodomlopp.

Läs också första delen av Sju sidor av sjukhuset: Lycka och mirakel är barnmorskans vardag