Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJU sidor av SJUkhuset: Läkaren som träffar Barbapapa inne i ögat

Överläkare Annie Aspvik spanar in i en magisk värld på Sundvalls sjukhus.
I ett nedsläckt rum på sjunde våningen betraktar hon små gula kraterfyllda planeter befolkade med tårtbitar, malätna fält och leopardmönstrade sfärer.
Och så Barbapapa.

Annie Aspvik är överläkare vid ögonkliniken på Sundsvalls sjukhus. Eller medicinskt ansvarig läkare på ögonkliniken. En tredje titel är enhetschef för länsklinikens doktorer.

Som så många andra trivs hon på Sundsvalls sjukhus.

– Jag har ett bra, roligt och givande jobb. Det är utvecklande, varierande och yrkesutmanande. Och det personliga mötet med patienter är roligt hela tiden, säger Annie Aspvik.

Hon beskriver läkaryrket delvis som ett detektivarbete och i ögats eget mikrokosmos har hon specialiserat sig på medicinska sjukdomar vid näthinnan och särskilt i gula fläcken.

– Men ibland blir det förvirring när patienter chockat utbrister att de har fått gula fläcken, berättar Aspvik.

För dagen träffar hon åtta patienter före lunch i ögonklinikens fräscha och nyrenoverade lokaler. Alla patienter har bekymmer med åldersförändringar i gula fläcken, dels torra förändringar där en bild på dataskärmen avbildar ögat som en glödande himlakropp fylld av små kratrar, dels våta förändringar där gula fläckens dal ibland fylls av vätska och blir som en växande vulkan.

Aspvik berättar för en patient att ett lager i näthinnan som tjänstgör som en "ogräsduk" mot de undre lagren inte fungerar som det ska vilket gör att vätska släpps igenom.

När Aspvik tittar in i ögonmikroskopet hos ytterligare en patient kan även läkarstudenten Samuel Ekstedt följa med på resan via en extra glugg.

– Ser du jättefina små spindelvävstrådar i pupillen? Och ser du några suddiga barbapapas? frågar Annie Aspvik.

– Barbapapa? frågar Ekstedt som inte minns den amorfa figurens genombrott i svensk tv på 70-talet.

– Nej, du vet kanske inte ens vad en Barbapapa är. Okej, vi kallar det för små amöbor i stället, säger Aspvik.

Hos en annan patient med katarakt ser linsen ut som en dåligt tvättad glasruta, eller som ett disigt, frostat fönster i ett badrum. Och så fortsätter dagen med Aspviks målande beskrivningar av ögats inre värld.

Bilden av Sundsvalls sjukhus är ganska negativ, hur stämmer den med verkligheten?

– Det stämmer att sjukvården är pressad ekonomiskt och personalmässigt. Men det blir lätt deppigt att bara få höra om det här, för det är även jätteroligt att jobba inom sjukvården. Den biten går förlorad i reportagen om misären, som förvisso också är sann, säger Aspvik.

Men trots att Aspvik är ögonläkaren är hon inte speciellt fokuserad på ögon.

– Om jag tittar på någon tv-serie ser jag ibland en lite konstig reflex. Då brukar jag fundera på om skådisen är kataraktopererad, men det ligger nog på den nivån. Ortopeder har det värre som går och kollar på hur folk haltar, säger Annie Aspvik.