Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJU sidor av SJUkhuset: Lycka och mirakel är barnmorskans vardag

Barnmorskan Jenny Jansson beskriver sitt jobb på Sundsvalls sjukhus som ett lyckopiller.
En normal arbetsdag sköljs hon över av kärlek, förväntan och lycka från blivande mammor och pappor.
Livets mirakel är hennes vardag.

Annons

– Jag stormtrivs. Jag kan inte tänka mig att jobba någon annanstans. Jag rekommenderar det här yrket för det är ett fantastiskt jobb med alla dessa möten, säger Jenny Jansson.

Hon är en av tre barnmorskor i Sundsvall som är specialiserade på ultraljudsundersökningar. Hon arbetar även på Auroramottagningen som tar hand om förlossningsrädda kvinnor, samt på förlossningen.

– Det är otroligt mycket lycka, glädje och kärlek. Och att få dela allt med någon annan på till exempel förlossningen när ett barn föds är helt fantastiskt. Eller på ultraljud när man för första gången får se barnet i magen, säger Jansson.

Hon jobbar med det normala och friska och om något avviker så slussar hon det vidare till en läkare.

Tidigare arbetade hon åtta år på hjärtintensiven, men sedan 2007 är hon en barnmorska som utstrålar ett stort lugn.

– Lugn och tålamod är jättejätteviktigt. Det är bland det viktigaste att barnmorskan förmedlar ett lugn att det här går bra även om det blir tufft, säger Jansson, som själv är tvåbarnsmor.

Hade du lugnet direkt?

– Nej, det har jag lärt mig under tiden av äldre kollegor, berättar hon.

Samtidigt är det absolut svåraste i yrket när det inte går som planerat.

Jenny Jansson går ut i väntrummet och hämtar in paret Zarah och Åsa Bussman. Hon smörjer in magen på den blivande mamman med gelé. Ultraljudsapparaten glider fram över magen och på två bildskärmar syns ett underverk sväva som en himlakropp i kosmos.

– Hjärtat slår fint, säger Jenny Jansson och betraktar ett hjärta som är lite större än en tumnagel.

Krabaten i magen är 18–20 veckor.

– Det är helt galet när ser att det är någonting därinne som sprattlar och sparkar. Sen är man alltid nervös inför ultraljudet eftersom man inte vet vad man får se. Man har ju inga garantier för att det ska vara friskt, säger Zarah Bussman, som själv är sjuksköterska.

Blir bilden i medier av Sundsvall sjukhus missvisande när man ofta fokuserar på överbeläggningar och personalbrist?

– Jag skulle hellre säga att det är fascinerande hur personalen på sjukhuset ändå tacklar sin vardag och bemöter patienterna. Det är inte där problemet ligger, det är på ett annat plan. Det är bra att det kommer fram att det är en stor problematik i landstinget, men oss har det aldrig påverkat när vi tagits emot på sjukhuset, säger Zarah Bussman.

Och själv funderar hon faktiskt på att läsa vidare till – barnmorska.

– Visst finns det även sorgliga stunder som barnmorska, men i det stora hela så handlar det om glädje. Och vilken energipåfyllning det måste vara att få jobba här, säger Zarah Bussman.

Läs även:

Undersköterska: "Barnmorskorna har världens bästa jobb"

Den svåra konsten att ge den sanna bilden av sjukvården