Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SJU sidor av SJUkhuset: Sjukvården som sår nytt hopp hos de sjuka

Ett stort öppet och svårläkt sår tas om hand. Det är vardagen på ljus- och sårmottagningen på Sundsvalls sjukhus.
Här sår undersköterskan Eva Granby nytt hopp hos de sjuka

Med blå blus och svarta sandaler går hon målmedvetet fram på plastgolvet genom den något slitna korridoren. Hon trivs jättebra och berättar att det är fascinerande att ta hand om sår och få dem att läka. Hon är den enda undersköterskan i ett arbetsteam som även består av fyra sjuksköterskor.

I ett rum i korridoren ligger cancerpatienten Lars Fäldt med stora sår på ryggen som uppstått på grund av hans sjukdom.

– Men jag har alltid fått en väldigt bra vård på sjukhuset. Jag kan inte klaga på en enda punkt. De kliniker jag har varit på i Sundsvall, och det är flera, har varit väldigt bra, säger Lars Fäldt.

Men han ser att sjukhusets personal är stressad.

– Jo, det märker man. De får springa väldigt mycket, säger han.

Eva Granby har jobbat på sjukhuset i cirka 20 år. Hon ger en kvinna i 70-årsåldern undertrycksbehandling för ett operationssår i foten. Senare behandlas en äldre man för foten, men där kommer det att krävas amputation. Och efter varje besök dokumenterar hon i journalen.

– Det är ett varierande jobb. Vi träffar mycket patienter som även återkommer, vilket gör att man lär känna dem. Och dessutom har vi ett bra samarbete i teamet, säger Granby.

Hon tror att det blir ett ökat behov av att ta hand om sår i framtiden.

– Vi lever längre och fler kommer att få sår. Vi har även många diabetespatienter så jag tror att problemen kommer att öka, säger hon.

Vad är svårast i jobbet?

– Problemet är att vi har för trånga lokaler. Vi har små salar med dålig ventilation och kan ej vädra, eller se dagens ljus. Vi har sår som luktar och ergonomiskt är det inte helt lätt att jobba. Vi har varit med och planerat för nya lokaler, men projektet är tydligen lagt på is och finns inte med i planeringen före 2018, säger Eva Granby.

Hur känns det?

– Det känns verkligen jättetråkigt, säger Granby.

Vi återvänder till salen med patienten Lars Fäldt.

– Just den generella välfärden som vi har är guld värd, säger Fäldt.

Han får även hemsjukvård och är lika nöjd med den.

Även hemsjukvården har ju fått en hel del kritik?

– Att hitta kritiker är inte svårt i det här landet, säger Lars Fäldt

Vad tycker du om idéerna om att privatisera ett av sjukhusen i länet?

– Det finns inget skäl till att offentligt driven sjukvård inte ska vara bäst i världen. Om man tar över ett sjukhus privat så tar man bort kanske 30–40 personer. Då blir det självklart en sämre omvårdnad, säger Fäldt

Hur ser du på de problem som sjukhuset har haft med överbeläggningar och personalbrist?

– Det är bedrövligt men jag anser att det är en ledningsfråga. Man ska sopa trappan uppifrån och inte nedifrån. Jag tror att landstinget har spelat ut sin roll och att man borde ha statlig sjukvård.

Fotnot. Lars Fäldt har avlidit efter att vi träffade honom på Sundsvalls sjukhus.