Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju skäl att inte rösta på SD

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Sverigedemokraterna går bra i opinionsmätningarna. Varför man sympatiserar med dem tänker jag inte spekulera i. Här kommer i stället sju konkreta skäl för att inte rösta på SD.

Läs också: Därför ska du rösta på Sverigedemokraterna

1. SD är ett högerparti för de rikaste. De vill ha skattesänkningar där de rikaste får mycket mer än vanligt folk. De är extremast av alla partier när det gäller att sänka skatter, totalt nästan 36 miljarder. Riksdagens utredningstjänst säger att deras politik ger sex gånger mer till tiondelen med högst inkomster än till de med lägst. SD är positiva till marknadshyror vilket riskerar höjda hyror med tusentals kronor för vanligt folk.

2. De beskriver sig själva som socialkonservativa, något som förklarar deras stenålderssyn på jämställdhet. Pappamånaderna i föräldraförsäkringen ska tas bort och sambeskattning återinföras, SD pekar därmed med hela handen kvinnorna tillbaka till spis, tvättstuga och diskbänk. SD vill dessutom inskränka rätten att göra abort. Kvinnans rätt att bestämma över sin egen kropp ska alltså begränsas.

3. Partiet för en mörkblå politik i det mesta som rör din trygghet på jobbet. LAS ska försämras med ökad otrygghet som konsekvens. De är mot en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet och vill lagstifta om lönesänkningar för ungdomar och flyktingar.

4. Man påstår sig vilja höja A-kassan, men har vid minst två tillfällen agerat i motsatt riktning. SD är inte pålitligt.

5. SD:s politik hetsar mot flyktingar och menar att det mesta i problemväg kan lösas genom minskad invandring De är ett i grunden rasistiskt och främlingsfientligt parti.

6. SD kallar sig Sverigevänner. Bakom detta döljer sig en förljugen bild av ett Sverige som aldrig funnits. Partiet vill att Sverige ska gå ur EU. Något som skulle bli direkt negativt för Sverige, vi behöver bara titta på sommarens skogsbränder, hur skulle dessa ha klarats utan EU:s stöd? Inget av denna SD-politik skulle på minsta sätt vara bra för Sverige. I dessa tider av påfrestningar för Europa är falsk, navelskådande nationalism det sista vi behöver. Titta bara på effekterna av Trumps politik.

7. För inte så länge sedan påstod sig SD vara mot vinster i välfärden. Jimmie Åkesson lovade att inga skattepengar skulle hamna i girigbukarnas fickor. Men efter att ha blivit uppvaktade av näringslivets lobbyister, gjorde SD en kovändning och är numera hängivna anhängare till vinstuttag i välfärdssektorn.

Kort sagt, de har ingen trovärdig politik och kommer att skapa kaos. Så rösta inte på SD den 9 september.

Niklas Axelsson

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel